неделя, 5 април 2015 г.

Пролетна чорба

Както се казва – хванахме се за зеленото!  След Крем супа от коприва със сметана , Постна пролетна супа с лобода и киселец  и Чорба от коприва с прясно мляко  предлагам още една лесна, бърза и вкусна пролетна супа!

Продукти 1 ч. ч. = 200 мл
около 400 г зеленийки – в случая лапад, коприва и няколко листа киселец
3 стръка зелен лук
1 стрък чесън
4 с.л. олио
1/3 ч.ч. ориз
1 жълтък
кисело мляко или 1 с.л. оцет  
сол
черен пипер
джоджен
6 ч.ч. вода

Приготвяне
Почистените и измити зеленийки, лука и чесъна се нарязват на ситно.
Във врящата вода се поставя ориза и лука. След като оризът поомекне се добавят чесъна, зеленийките, олиото и сол на вкус и се вари до готовност. Маха се от огъня, отхлупва се и се оставя няколко минути да се охлади.
В купичка се разбива жълтъка с киселото мляко (оцета). На тънка струйка се добавя от течността на супата, като непрекъснато се разбива. Застройката се връща пак на струйка в супата, като се разбърква.
При сервиране се поръсва със ситно нарязан джоджен и по желание със смлян черен пипер.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

19 коментара:

  1. Всички подобни пролетни предложения са ми на сърце. :) Чудна чорбичка, Тили, поздрави! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! У дома на това налитаме сега. Каша от коприва с пържени яйца или със сирене; нахут с лапад и коприва; пържен лапад с варени сушени червени чушки (комбус му казваме по нашия край); панирана коприва; правя и нещо като салата или топеница с консерва домати, пресен лук и чесън, ситно нарязана коприва, магданоз, зехтин; Много неща могат да се приготвят!
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
    2. Ехааа, много благодаря, че сподели, Тили! :)
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Тили, само ако знаеш как изкушаваш...направо ще ти дойда на гости:)) Еми като не смея да си купувам такива зелении, предпочитам да си набера, ама трябва някъде о чисто място, сред природата да е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, всичко е набрано собственоръчно. Комплексът ни е на края на града и имам възможност в близката околност да набера. А днес дъщерята донесе от село една торба с коприва и лапад (тук го наричаме "щавляк"), така че е още по-чисто!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  3. Много ми хареса идеята ти. Имам лапад от вчера и днес ето какво ще направя. Супер идейка, Инче. Тъкмо на време ми е дошла, защото се чудех какво да сготвя.
    Поздрави сърдечни с пожелание за прекрасна нова седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Една от най-бързите супи, но това не означава че не е вкусна!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Много богата и вкусна супичка,Тили!Прекрасно начало на седмицата!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Чорбата пролетна, прогнозата -зимна:) Чудесна чорбица за това време!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление! На този студ една гореща супа ще е наистина добре дошла!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Тили, моята майка прави чорбицата точно като теб! Знам колко е прекрасна! Вчера прекарахме Цветница сред природата, уловихме риба и се прибрахме с много зеленийки. Непременно ще направя тази чорбица, благодаря ти, че ме подсети за нея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, мама готви най-вкусно! Хубаво сте си прекарали празника!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Обичам пролетните манджи. При теб е изобилие от тях, а снегът не ни дава шанс тази пролет;( Хубава предпразнична седмица, Тилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си - имам много пролетни гозби. Обичам зеленийките.
      Малко остана, нищо не може да спре пролетта. Копривата и лападът вече избуяха.
      Хубави празници!

      Изтриване
  8. Ммм, чудесна е, истинско пролетно изкушение!
    Благодаря за споделената рецепта, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, радвам се че ти допада!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  9. Great post, lovely blog! <3
    follow each other?

    ОтговорИзтриване