неделя, 5 април 2015 г.

Пролетна чорба

Както се казва – хванахме се за зеленото!  След Крем супа от коприва със сметана , Постна пролетна супа с лобода и киселец  и Чорба от коприва с прясно мляко  предлагам още една лесна, бърза и вкусна пролетна супа!

Продукти 1 ч. ч. = 200 мл
около 400 г зеленийки – в случая лапад, коприва и няколко листа киселец
3 стръка зелен лук
1 стрък чесън
4 с.л. олио
1/3 ч.ч. ориз
1 жълтък
кисело мляко или 1 с.л. оцет  
сол
черен пипер
джоджен
6 ч.ч. вода

Приготвяне
Почистените и измити зеленийки, лука и чесъна се нарязват на ситно.
Във врящата вода се поставя ориза и лука. След като оризът поомекне се добавят чесъна, зеленийките, олиото и сол на вкус и се вари до готовност. Маха се от огъня, отхлупва се и се оставя няколко минути да се охлади.
В купичка се разбива жълтъка с киселото мляко (оцета). На тънка струйка се добавя от течността на супата, като непрекъснато се разбива. Застройката се връща пак на струйка в супата, като се разбърква.
При сервиране се поръсва със ситно нарязан джоджен и по желание със смлян черен пипер.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

19 коментара:

  1. Всички подобни пролетни предложения са ми на сърце. :) Чудна чорбичка, Тили, поздрави! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! У дома на това налитаме сега. Каша от коприва с пържени яйца или със сирене; нахут с лапад и коприва; пържен лапад с варени сушени червени чушки (комбус му казваме по нашия край); панирана коприва; правя и нещо като салата или топеница с консерва домати, пресен лук и чесън, ситно нарязана коприва, магданоз, зехтин; Много неща могат да се приготвят!
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
    2. Ехааа, много благодаря, че сподели, Тили! :)
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Тили, само ако знаеш как изкушаваш...направо ще ти дойда на гости:)) Еми като не смея да си купувам такива зелении, предпочитам да си набера, ама трябва някъде о чисто място, сред природата да е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, всичко е набрано собственоръчно. Комплексът ни е на края на града и имам възможност в близката околност да набера. А днес дъщерята донесе от село една торба с коприва и лапад (тук го наричаме "щавляк"), така че е още по-чисто!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  3. Много ми хареса идеята ти. Имам лапад от вчера и днес ето какво ще направя. Супер идейка, Инче. Тъкмо на време ми е дошла, защото се чудех какво да сготвя.
    Поздрави сърдечни с пожелание за прекрасна нова седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Една от най-бързите супи, но това не означава че не е вкусна!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Много богата и вкусна супичка,Тили!Прекрасно начало на седмицата!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Чорбата пролетна, прогнозата -зимна:) Чудесна чорбица за това време!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление! На този студ една гореща супа ще е наистина добре дошла!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Тили, моята майка прави чорбицата точно като теб! Знам колко е прекрасна! Вчера прекарахме Цветница сред природата, уловихме риба и се прибрахме с много зеленийки. Непременно ще направя тази чорбица, благодаря ти, че ме подсети за нея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, мама готви най-вкусно! Хубаво сте си прекарали празника!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Обичам пролетните манджи. При теб е изобилие от тях, а снегът не ни дава шанс тази пролет;( Хубава предпразнична седмица, Тилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си - имам много пролетни гозби. Обичам зеленийките.
      Малко остана, нищо не може да спре пролетта. Копривата и лападът вече избуяха.
      Хубави празници!

      Изтриване
  8. Ммм, чудесна е, истинско пролетно изкушение!
    Благодаря за споделената рецепта, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, радвам се че ти допада!
      Хубава вечер!

      Изтриване