Отново рецепта от старите тетрадки. Имам я
от близка приятелка, после си записах варианти и от съседки - с повече или
по-малко яйца и брашно; със сода бикарбонат; като кексчета в алуминиеви чашки и
пр. Оказа се, че и без прясно или кисело
мляко, може да се получи вкусен кекс. Сочен, с мека и влажна структура.
Продукти - 1 ч. ч.
= 200 мл
3 - 4 яйца
1 ч. ч. захар
0,5 ч. ч. олио
1 ч. ч. гореща вода
1 ванилия (или друга миризма по избор)
2,5 ч. ч. брашно ( 320-350 г)
10 г бакпулвер
½ или 2/3 бурканче конфитюр (от 400 мл)
по желание - 1 ч. ч. орехи
Приготвяне
Яйцата се разбиват на гъст крем заедно със
захарта.
Олиото се смесва с горещата вода, за да се
затопли. Към яйчената смес се прибавя по малко олио и по малко брашно,
предварително пресято с бакпулвера и миризмата. Разбърква се с миксер на
най-ниска степен или с шпатула.
Прибавя се конфитюра ( в случая от ябълки,
круши и дюли) и отново леко се разбърква.
Ако се прибавят орехи,предварително се
смесват с 1 пълна ч. л. брашно, за да не паднат на дъното на формата при
печенето.
Кексовата смес се изсипва в предварително
намаслена и набрашнена форма за кекс с диаметър 25 см.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 40 – 50 минути.
Изпеченият кекс се оставя върху решетка да изстине, след което се изважда от
формата. Поръсва се с пудра захар или се украсява по желание.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Аз знам за постния вариант, който, изпробвано, е много вкусен също. :) И твоят е чудесен, Тили! Да живеят старите тетрадки. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Този без яйца не съм правила, запланувала съм!
ИзтриванеГери, в старите тетрадки са записани многократно изпробвани рецепти, така че са ценни!
Хубава съботна вечер!
Много ги обичам този вид сладкиши:не претенциозни от към състав,но пък много подплатено вкусово самочувствие!
ОтговорИзтриванеПоздрави,Тили!Чудесен десерт!
Миленка, и аз съм им привърженик -то си личи по публикациите! :)
ИзтриванеБлагодаря ти и приятна вечер!
Чудесен е,Инче,а снимките греят!Често съм срещала рецепти за кексчета с гореща вода,сигурно в нея е тайната да стават пухкави и вълшебни.Сърдечен поздрав с усмивка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! И на мен ми беше интересно, когато за пръв път чух рецептата (а това беше преди доста време), как така ще се прибавя гореща вода и как може кекс без прясно или кисело мляко. Оказа се че може! :)
ИзтриванеПрохладна вечер!
Бях сигурна, че този кекс ми е познат, защото имам и аз една стара рецепта, но се оказа, че твоят е друг кекс и ми звучи също много вкусно! Ще го опитам, Тили! Devil's food cake се прави с гореща вода/кафе и се получават много сочни блатове, така, че си представям колко е сочен и вкусен този кекс! Хубав петък, Тили!
ОтговорИзтриванеБети, и аз имам различни варианти, когато го правя се съобразявам с наличните продукти.
ИзтриванеНе съм правила този кейк, но не се и съмнявам че блатовете са се получили сочни.
Спокойна вечер!
Интересна рецепта, Инче! Това за горещата вода е ново за мен и с интерес ще опитам. Поздрави!
ОтговорИзтриванеГаби, опитай, няма да се разочароваш!
ИзтриванеПоздрави!
И аз напоследък често разтварям старите тетрадки, Тили! Дори тези дни правих подобен кекс, обичам мамините и бабини рецепти. Чуден е твоят! А листенцето индрише ми донесе аромат с детски спомени през екрана даже...
ОтговорИзтриванеВили, в старите тетрадки и готварски книги има много интересни рецепти. А пък ако са свързани и с мили спомени, заслужават да им дадем нов шанс.
ИзтриванеПрегръдки!
Чудесен и пухкав кекс!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче и успешна нова седмица!
Изтриване