Конфитюр от вишни
Полезен,
вкусен, ароматен плод. Малко количество успях да набера и с част от него
приготвих за зимата конфитюр и компот.
Продукти
На
1 кг вишни – 500 г захар
Приготвяне
Добре
узрели вишни се измиват обилно с вода и се почистват от дръжките и костилките.
Поставят се в тава за сладко и се посипват равномерно със захарта. Престояват
на хладно място поне 6 – 7 часа (при мен
обикновено около 12 – 14 часа).
Поставят
се на огъня, разбъркват се внимателно, за да се смеси захарта с получения сок и
врат до необходимата гъстота на сиропа. Още в началото на варенето се получава
пяна, която периодически се обира. Това става най-лесно, като тавата се
разклаща напред-назад;наляво-надясно. Така пяната се събира в средата и лесно
се отстранява.
Горещият
конфитюр се насипва в предварително добре измити и сухи буркани и се затваря
херметически с капачки. Обръщат се с капачките надолу, докато напълно изстинат.
За
по-сигурно ги стерилизирам 5 минути.
Компот от вишни
Продукти
вишни
150
г захар за буркан от 800 мл
Приготвяне
Узрелите
и здрави плодове се почистват от дръжките и се измиват обилно с течаща вода.
Нареждат се в бурканите, поръсват се със захарта и се пълнят с вода на около 2
см. под горния ръб на буркана. Затварят се с капачки. Разклащат се и се обръщат
до пълно разтваряне на захарта, след което се стерилизират 10 минути.
Обръщат се с капачките надолу до пълно изстиване.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Обожавам вишни, а това сладко изглежда УаУ!
ОтговорИзтриванеХубава сряда!
Габи, наистина си е за обожаване!
ИзтриванеПоздрави!
Това е то...довърши ме:))
ОтговорИзтриванеСакън! Не ми вменявай такъв грях! Ще те черпя, да не ти минават такива мисли! :)
ИзтриванеПрегръдка, Веси!