вторник, 28 юни 2016 г.

Вишни - конфитюр и компотКонфитюр от вишни
Полезен, вкусен, ароматен плод. Малко количество успях да набера и с част от него приготвих за зимата конфитюр и компот.

Продукти
На 1 кг вишни – 500 г захар


Приготвяне
Добре узрели вишни се измиват обилно с вода и се почистват от дръжките и костилките. Поставят се в тава за сладко и се посипват равномерно със захарта. Престояват на хладно място поне 6 – 7  часа (при мен обикновено около 12 – 14 часа).
Поставят се на огъня, разбъркват се внимателно, за да се смеси захарта с получения сок и врат до необходимата гъстота на сиропа. Още в началото на варенето се получава пяна, която периодически се обира. Това става най-лесно, като тавата се разклаща напред-назад;наляво-надясно. Така пяната се събира в средата и лесно се отстранява.
Горещият конфитюр се насипва в предварително добре измити и сухи буркани и се затваря херметически с капачки. Обръщат се с капачките надолу, докато напълно изстинат.
За по-сигурно ги стерилизирам 5 минути.


Компот от вишни


Продукти
вишни
150 г захар за буркан от 800 мл

Приготвяне
Узрелите и здрави плодове се почистват от дръжките и се измиват обилно с течаща вода. Нареждат се в бурканите, поръсват се със захарта и се пълнят с вода на около 2 см. под горния ръб на буркана. Затварят се с капачки. Разклащат се и се обръщат до пълно разтваряне на захарта, след което се стерилизират 10 минути. Обръщат се с капачките надолу до пълно изстиване.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

 1. Обожавам вишни, а това сладко изглежда УаУ!
  Хубава сряда!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Габи, наистина си е за обожаване!
   Поздрави!

   Изтриване
 2. Отговори
  1. Сакън! Не ми вменявай такъв грях! Ще те черпя, да не ти минават такива мисли! :)
   Прегръдка, Веси!

   Изтриване