Толкова
харесвам сочните и сладки плодове на черницата (или „дуд”, както се нарича по
нашия край), но трудно намирам от къде да си набера. Преди години имаше доста,
защото хората отглеждаха копринени буби и ги изхранваха с листата ѝ.
Децата
донесоха малко и след като порядъчно си хапнах (друг не ги устои с внимание) приготвих
малко конфитюр. Преди години съм правила и мармалад, и компот.
Продукти
За
1 кг плод
300
г захар
1
г лимонена киселина
Приготвяне
Плодовете
внимателно се измиват. Поставят се в тава и равномерно се посипват със захарта.
Престояват на хладно място 6 – 7 часа, след което се варят до необходимата
гъстота, като периодично се отстранява получената пяна. Няколко минути преди
отстраняване от огъня се добавя лимонената киселина и се разбърква.
Горещият
конфитюр се насипва в предварително добре измити и сухи буркани и се затваря
херметически с капачки. Обръщат се с капачките надолу, докато напълно изстинат.
За
по-сигурно ги стерилизирам 5 минути.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Ох, Тили, ти тази вечер ще ве довършиш:)
ОтговорИзтриванеОбожавам черница, но никога не съм опитвала нещо, приготвено с нея, бера си от дървото и си хапвам, само дето рядко се намират такива дръчвета вече...пред блока си имаме едно, но дечурлигата и китайците от Илиянци го обират:)
Веси, няма да те довърша! :)
ИзтриванеА иначе и аз с най-голямо удоволствие бих си хапнала от дървото, но няма от къде. Тук-там има из града дървета по тротоарите, но с този трафик на превозни средства и прахоляк не бих си позволила.