четвъртък, 30 юни 2016 г.

Конфитюр от черница



Толкова харесвам сочните и сладки плодове на черницата (или „дуд”, както се нарича по нашия край), но трудно намирам от къде да си набера. Преди години имаше доста, защото хората отглеждаха копринени буби и ги изхранваха с листата ѝ.
Децата донесоха малко и след като порядъчно си хапнах (друг не ги устои с внимание) приготвих малко конфитюр. Преди години съм правила  и мармалад, и компот.

Продукти
За 1 кг плод 
300 г захар
1 г лимонена киселина

Приготвяне
Плодовете внимателно се измиват. Поставят се в тава и равномерно се посипват със захарта. Престояват на хладно място 6 – 7 часа, след което се варят до необходимата гъстота, като периодично се отстранява получената пяна. Няколко минути преди отстраняване от огъня се добавя лимонената киселина и се разбърква.
Горещият конфитюр се насипва в предварително добре измити и сухи буркани и се затваря херметически с капачки. Обръщат се с капачките надолу, докато напълно изстинат.
За по-сигурно ги стерилизирам 5 минути.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Ох, Тили, ти тази вечер ще ве довършиш:)
    Обожавам черница, но никога не съм опитвала нещо, приготвено с нея, бера си от дървото и си хапвам, само дето рядко се намират такива дръчвета вече...пред блока си имаме едно, но дечурлигата и китайците от Илиянци го обират:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, няма да те довърша! :)
      А иначе и аз с най-голямо удоволствие бих си хапнала от дървото, но няма от къде. Тук-там има из града дървета по тротоарите, но с този трафик на превозни средства и прахоляк не бих си позволила.

      Изтриване