понеделник, 10 октомври 2016 г.

Баница със сурови чушки




Тази рецепта , както и рецептата за Сиропирани локумени пурички с кори за баница , донесе приятелка на внука. Почерпила ги колежка и беше много впечатлена. Не бях срещала баница с такава плънка. Поразрових се в интернет и открих, само че с печени червени чушки или с праз лук и сухи чушки.
Нестандартно, но вкусно!


Продукти
1 пакет кори – 400-500 г
5 – 6 яйца
350 - 400 г сирене
2 с. л. кисело мляко
1 равна ч. л. сода за хляб
¾ ч. ч. олио
по 2 червени и зелени чушки  и по желание люто чушле


Приготвяне
Подготвя се плънката. Разбиват се леко яйцата, прибавя се натрошеното сирене, киселото мляко с разтворената в него сода и ситно нарязаните чушки. Ако има различни цветове чушки – червена, жълта, светло и тъмно зелена, става още по-шарено. :) Разбърква се сместа.
Дъното на тавата се намазва с олио или се постила с хартия за печене.
Намазва се една кора с мазнина, върху нея се слага втора, намазва се и тя и равномерно се разпределя  от плънката.

Завива се на руло. Рулата се нареждат в намазана тава. Ако се ползва кръгла тава се навиват  на охлюв, а ако е  правоъгълна тава  се нареждат  едно до друго. Може да се направи и като налагана баница.
Поръсва се с мазнина и ако е останало от плънката.

Пече  се в предварително загрята, умерена фурна 180 – 190 градуса, докато се зачерви.

Изпечената, още гореща баница, се напръсква леко с вода, завива се с хартия и след това с плътна кърпа, за да се задуши и да стане мека.
Може да се сервира с чаша кисело мляко или айрян.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

10 коментара:

  1. Тили,
    много интересна баница.Веднага ще я пробвам, много баници правя , защото в корите няма хлебна мая.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда чудесно, не съм виждала такъв вариант.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, и за нас беше нещо ново,но ни хареса!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Това го харесах с другата мрежа, ама и тук да ти кажа- идеята ти е повече от пленителна, Тилия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марта! Идеята не е моя, но аз я изпълних и я препоръчвам! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Да и аз се присъединява към останалите! Чудесна рецепта, сигурна съм, че е вкусна. Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Трябва да я опиташ. В едно руло да сложиш малко чушка, ще ти подскаже вкуса.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Интересно, не би ми хрумнало:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, и на мен, но на други хора им хрумва, правят и черпят! :)
      Поздрави!

      Изтриване