сряда, 22 февруари 2017 г.

Пиле със сушени кайсии и стафиди




След  Свински врат с праз лук и сушени кайсии  още едно сполучливо  съчетание на  месо, сушени плодове и подправки, в резултат на което се получава сочно месо с много вкусен, пикантен,  гъст сос.


Продукти
700-800 г пилешко месо (гърди или бутчета)
150 г сушени кайсии
2 с. л. стафиди
2 глави лук
4 с. л. олио
1 - 2 ч. ч. чаши  пилешки бульон (вода)
розмарин
канела
къри
сос Табаско, друг лют сос или лют червен пипер
сол
черен пипер

Приготвяне
Кайсиите и стафидите се заливат с малко топла вода и се оставят да поомекнат (ако е необходимо),  докато се приготвят другите продукти.
Месото се измива и подсушава. Ако се ползват пилешки гърди може да се оставят цели или да се нарежат на ивици, като тогава времето за готвене се съкращава. Запържва се под капак до зачервяване в 2 с. л. олио. Посолява се и се изважда.
В същият съд се добавят останалите 2 с. л. олио и се запържва лука, нарязан на полумесеци  или на кръгчета.
Месото се връща при лука, прибавя се топъл бульон или вода (но в никакъв случай разтвор от готовите бульони! - те ще предадат съвсем друг вкус на ястието) и подправките в количества на вкус.
От накиснатите кайсии 4 бр. се оставят цели (за украса - по 1 на порция), няколко се нарязват на тънки ивици, останалите много на ситно. Добавят се заедно със стафидите и водата, в която са киснали.
След като ястието заври, огънят се намалява и се оставя да къкри докато се свари месото (ако се ползват пилешки гърди по-малко време и затова се добавя по-малко вода, ако се ползват бутчета – повече) и се обединят всички аромати и вкусове.
Сервира се горещо, като подходяща  гарнитура са ориз; кус-кус; арпа фиде (орзо) или друга паста.



По идея от източник
  При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

8 коментара:

  1. Много ме изкушаваш с това ястие Инче, ще го пробвам задължително! Разликата ще е само в месото - пилето ще е домашно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е,какво по-добро от това! :) Има ли нещо по-вкусно от домашното?!
      Прегръдка, Маги!

      Изтриване
  2. Обичам тези комбинации и съм сигурна, че е много вкусно, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, щом обичаш комбинацията сладко-солено, сигурна съм че ще ти хареса! :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  3. za vsichki podpravki, kato rozmarin, tabasko, kanela, i t.n. ne se spomenava v receptata koga se pribavyt.????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валентина, ето тук съм написала - "Месото се връща при лука, прибавя се топъл бульон или вода (но в никакъв случай разтвор от готовите бульони! - те ще предадат съвсем друг вкус на ястието) и ПОДПРАВКИТЕ В КОЛИЧЕСТВА НА ВКУС."
      У дома например, розмаринът не се харесва много и съм го добавила само като украса. Друг не обича канела; трети не може да яде люто и т.н. Затова винаги подправките в едно ястие като вид и количество са на вкус.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Blagodarya,az veche go sgotvih.GOLYAMA VKUSOTIYA.Da si jiva y zdrava.

      Изтриване
    3. Много се радвам, Валентина! Това е най-важното - да ви е вкусно! :)
      Приятна съботна вечер!

      Изтриване