сряда, 1 февруари 2017 г.

Детски бисквити „Шаро”






Тези мили симпатични кучешки  муцунки ще донесат много радост на малките деца, особено ако и те вземат участие в изработката им! Оригинални, вкусни, пръхкави бисквитки.
Толкова ме впечатлиха, когато ги видях, още повече че приличат на нашата лудетина – Рая, че не се сдържах и побързах да ги направя!


Продукти
320 г брашно (2,5 ч. ч.)
200 г масло (използвах мас)
100 г захар (0,5 ч. ч.), за предпочитане пудра захар
0,5 к. л. сол
2 бр. ванилия (ванилова захар)
1 - 2 ч. л. какао

Приготвяне
Мекото масло се разбива със захарта, ванилията и солта. На два пъти се прибавя пресятото брашно. Омесва се тесто, като по-скоро се притиска да се съедини всичко на топка.
Полученото тесто се дели на 2 равни части. Към едната се прибавя какаото и се омесва да се разпредели равномерно в тестото. Двете теста се увиват във стреч фолио (или найлон) и престояват 30 минути в хладилника.

Всяка част се разточва върху леко набрашнен плот на кора с дебелина 5 мм.
От всеки цвят, с набрашнена форма за сладки „сърце”, се изрязват равен брой шаблони.
Белите сърца ще са муцунката на кученцето.
Кафявите сърца се разделят на 2 части. Това ще са ушенцата.


Разбира се, цветовете може и да са обратно – кафяви муцунки, бели ушенца.
Ушенцата се поставят от двете страни на муцунката и леко се притискат, за да се съединят.

От остатъците от кафявата смес се разточва тънко фитилче, от което се отрязват малки парченца и се оформят топченца. 2 броя се поставят в острата част на бялата муцунка – това са оченцата. 1 брой се поставя в долната част на широката част – това е нослето. Леко се притискат.


Всяка бисквитка се подхваща (повдига) с помощта на тънка шпатула или широк нож и се подреждат в тава, покрита с хартия за печене.

Пекат се в предварително загрята фурна, на 180 градуса С, до леко зачервяване. При мен се опекоха за 18 – 20 минути.
Тавата се изважда от фурната и бисквитите, без да се отлепват от хартията, се оставят докато напълно изстинат. 
 Освен другите забележки по-долу, тук искам да обърна внимание – когато опитах да проверя дали бисквитите са опечени,  те се оказаха толкова меки, че докосната час се залепи за пръста ми. След като извадих тавата от фурната, няколко минути след това се опитах да отлепя една бисквита, но тя се начупи. Едва когато напълно изстинаха, безпроблемно се отлепиха.





Забележки
- рецептата е от руските сайтове. Използва се масло или маргарин. Второто естествено го изключвам, но аз използвах мас и не зная, дали някои от проблемите не са свързани с това. Обезателно ще пробвам и с масло.
- въпреки че разбих маста със захарта на водна баня, захарта не можа да се разтопи добре. Затова препоръчвам да се ползва пудра захар.
- дебелината на кората, от която се изрязват шаблоните да не е по-малка от 5 мм. Бисквитите са крехки и пръхкави, и ако са по-тънки, има опасност да се разчупят.
- в един от сайтовете се препоръчваше да се ползва какао Nesquik - 2-3 с. л.  Обяснението беше, че с друго какао може да горчи. Използвах какао на Dr. Oetker, с което най-често работя и съм много доволна, но тук наистина имаше, макар и съвсем леко доловима, горчивина в кафявото тесто;

1 ч. ч. = 200 мл

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

16 коментара:

  1. Ой колко са красиви ! Влюбих се :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кайти, и аз, затова ги направих! :)

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Траянче, хващай децата - ще им е интересно!:)

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Габи, предполагам че ще станат и с пълнозърнесто брашно! :)

      Изтриване
  4. Големи сладури са тези кученца, Ина, със сигурност ще са и вкусни.
    Крада си идеята от теб. :)
    Честит празник, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма!
      А идеята и аз съм я откраднала, така че спокойно я кради! :)

      Изтриване
  5. Честит Рожден Ден, Тили! Много, много здраве, усмивки на лицето и топлина в душата ти желая! И не преставай да ни радваш с кулинарните си вкусотии!
    Колкото до Шаровците - невероятни чаровници са!

    ОтговорИзтриване
  6. Много чаровни кученца, Инче!
    Поздравления за рожденият ти ден1
    Бъди здрава и продължавай да ни радваш с хубави идеи и рецепти!
    Поздрави и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Честит рожден ден, Инче !!!
    Много сладки са тия бисквитки, дори по-красиви от оригинала. Изглеждат някак по-рошавички , което ги прави още по-чаровни :)

    ОтговорИзтриване
  8. Честит рожден ден, със закъснение, Тили! Пожелавам ти да си здрава и винаги с такъв младежки дух, много ти се радвам!
    Рая е много чаровна, а бисквитките - прекрасни, наистина има прилика.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Давност за благопожеланията няма! :)

      Изтриване