понеделник, 30 януари 2017 г.

Езогелин




Вкусна, засищаща супа от турската кухня, леко пикантна от лютия пипер и както обичам – гъста.
Много подходяща за тези студени дни.
Както при нашите супи и при тази има различни варианти. Комбинирах така продуктите и начина на готвене, както е най-близко до нашия вкус.
Използвах обикновена леща, защото нямах червена.

Продукти
 1  ч. ч. леща (червена)
¼ ч. ч. булгур
¼ ч. ч. ориз
6 ч. ч. вода
1 картоф

4 с. л. зехтин (олио)
1 глава кромид лук
1 морков
2 скилидки чесън
1 с. л. доматено пюре (или 1 ч. л. доматено пюре и 1 ч. л. лютеница)
1 ч. л.  червен пипер
черен пипер
сол
1 ч. л.  лют червен пипер
1 ч. л. сух джоджен

Приготвяне
Измитите и отцедени леща, булгур и ориз се сваряват  в 6 чаши вода. Когато са почти готови се добавя настъргания на едро ренде картоф. Ври докато омекне и той.
В олиото се задушават до омекване  ситно нарязания лук и рендосания на едро ренде морков. Прибавя се ситно нарязания чесън и след 1 – 2 минути доматеното пюре (лютеница) или по 1 ч. л. от двете; червения пипер, лютия червен пипер, черния пипер, джоджена и сол. Разбърква се, за да се смеси и се добавя 1-2 черпака от водата на сварената леща .
 ( Използвах 1 с. л. от подправката на  Maggi  "Всичко в едно" и  с нея заместих червения, черния пипер и част от солта. Тази подправка е много добра комбинация и точно съотношение от най-често използваните подправки в българската кухня -  сол, черен пипер, червен пипер и чубрица). 

Цялата смес се излива в супата. Пробва се на сол. Ако супата евентуално е гъста,  се добавя гореща вода до предпочитаната гъстота. Ври десетина минути на тих огън, за обединяване на вкусовете и ароматите. Готовата супа може да се пасира.  Предпочетох да я оставя така.
При поднасяне по желание  се подправя с лимонов сок.



1 ч. ч. = 200 мл

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

11 коментара:

  1. Чудесна супа, Тили. Много ми допада, благодаря да идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Една идея за новите пости! :)
      Радвам се че ти харесва, Ил!
      Лека вечер!

      Изтриване
  2. Тили,
    чудесна супа от различни зърнени култури.Наистина е интересно предложение за постите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, успешно може да замести супите с месо! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. И на мен много ми хареса,Задължително ще пробвам. Благодаря,Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам на отзива ти, Натали!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Интересна супа, Тили.
    И аз съм правила езогелин, но сякаш беше съвсем различна, дали не бъркам, ще преровя рецептите да проверя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, варианти има много. Намерих рецепти само с леща и булгур; без картофи; без моркови; някъде правят запръжката, прибавят лещата и булгура, вода и варят; Така че всеки избира по своя вкус. :)
      Приятна събота!

      Изтриване
  5. Интересна супа,бих искала да я пробвам.Притеснява ме само това, че трите варива се слагат заедно. Така не съществува ли опасност от преварен ориз и твърда леща например? Споделете опита си.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитът е горния резултат. Нито една от съставките не се превари, или остана твърда. Аз се опасявах за ориза, че ще остане несварен, но беше напразно. А даже и някоя от съставките да се превари, по принцип супата би трябвало да се пасира. Така че действайте смело и опитайте - много е вкусна супата! :) Успех!

      Изтриване
    2. Благодаря!

      Изтриване