Вкусна,
засищаща супа от турската кухня, леко пикантна от лютия пипер и както обичам –
гъста.
Много подходяща за тези студени дни.
Много подходяща за тези студени дни.
Както
при нашите супи и при тази има различни варианти. Комбинирах така продуктите и
начина на готвене, както е най-близко до нашия вкус.
Използвах
обикновена леща, защото нямах червена.
Продукти
1 ч. ч.
леща (червена)
¼
ч. ч. булгур
¼
ч. ч. ориз
6
ч. ч. вода
1
картоф
4
с. л. зехтин (олио)
1
глава кромид лук
1
морков
2
скилидки чесън
1 с. л. доматено пюре (или 1 ч. л. доматено пюре и 1 ч. л. лютеница)
1 с. л. доматено пюре (или 1 ч. л. доматено пюре и 1 ч. л. лютеница)
1
ч. л. червен пипер
черен
пипер
сол
1
ч. л. лют червен пипер
1
ч. л. сух джоджен
Приготвяне
Измитите
и отцедени леща, булгур и ориз се сваряват в 6 чаши вода. Когато са почти готови се
добавя настъргания на едро ренде картоф. Ври докато омекне и той.
В
олиото се задушават до омекване ситно
нарязания лук и рендосания на едро ренде морков. Прибавя се ситно нарязания
чесън и след 1 – 2 минути доматеното пюре (лютеница) или по 1 ч. л. от двете;
червения пипер, лютия червен пипер, черния пипер, джоджена и сол. Разбърква се, за да
се смеси и се добавя 1-2 черпака от водата на сварената леща .
( Използвах 1 с. л. от подправката на Maggi "Всичко в едно"
и с нея заместих червения, черния пипер
и част от солта. Тази
подправка е много добра комбинация и точно съотношение от най-често
използваните подправки в българската кухня - сол, черен пипер, червен
пипер и чубрица).
Цялата
смес се излива в супата. Пробва се на сол. Ако супата евентуално е гъста, се добавя гореща вода до предпочитаната гъстота.
Ври десетина минути на тих огън, за обединяване на вкусовете и ароматите. Готовата
супа може да се пасира. Предпочетох да я
оставя така.
При
поднасяне по желание се подправя с
лимонов сок.
1
ч. ч. = 200 мл
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудесна супа, Тили. Много ми допада, благодаря да идеята!
ОтговорИзтриванеЕдна идея за новите пости! :)
ИзтриванеРадвам се че ти харесва, Ил!
Лека вечер!
Тили,
ОтговорИзтриванечудесна супа от различни зърнени култури.Наистина е интересно предложение за постите.
Поздрави !
Елена, успешно може да замести супите с месо! :)
ИзтриванеПоздрави!
И на мен много ми хареса,Задължително ще пробвам. Благодаря,Тили!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам на отзива ти, Натали!
ИзтриванеПоздрави!
Интересна супа, Тили.
ОтговорИзтриванеИ аз съм правила езогелин, но сякаш беше съвсем различна, дали не бъркам, ще преровя рецептите да проверя.
Весе, варианти има много. Намерих рецепти само с леща и булгур; без картофи; без моркови; някъде правят запръжката, прибавят лещата и булгура, вода и варят; Така че всеки избира по своя вкус. :)
ИзтриванеПриятна събота!
Интересна супа,бих искала да я пробвам.Притеснява ме само това, че трите варива се слагат заедно. Така не съществува ли опасност от преварен ориз и твърда леща например? Споделете опита си.Благодаря!
ОтговорИзтриванеОпитът е горния резултат. Нито една от съставките не се превари, или остана твърда. Аз се опасявах за ориза, че ще остане несварен, но беше напразно. А даже и някоя от съставките да се превари, по принцип супата би трябвало да се пасира. Така че действайте смело и опитайте - много е вкусна супата! :) Успех!
ИзтриванеБлагодаря!
Изтриване