Меки
и много пухкави питки. Могат да се направят без плънка, както и със сладка или
солена плънка.
Продукти
1 яйце
1 чаша топло мляко
1 чаена чаша топла вода
¼ чаша растително масло
1 яйце
1 чаша топло мляко
1 чаена чаша топла вода
¼ чаша растително масло
7
г суха мая
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
4,5
– 5 ч. ч. брашно
жълтък
за намазване
Приготвяне
В
последователността, както са показани продуктите (без брашното), се поставят в
по-голяма купа. Смесват се с ръка, като
се разбъркват с въртеливи движения.
На части се прибавя брашното и се размесва с
ръка. Получава се меко, гладко тесто.
Покрива
се с прозрачно фолио и се оставя да втаса 35 – 40 минути.
Втасалото
тесто се прехвърля върху леко набрашнен плот, премесва се и се разделя на 18 еднакви парчета, които се
оформят на топки.
Всяка
топка се разточва на кръг с диаметър около една педя (20 см) и на единия край
се поставя ред от плънката. Подгъва се тестото от двата края върху плънката, за
да не изтече и след това се навива на руло до половината на кръга.
Останалата
половина от кръга се разрязва с остър нож на ленти. Всяка лента се
усуква в една и съща посока по 1 път и се увива върху рулото, като края ѝ се
подпъхва под него. Съединяват се двата края на рулото и се оформя питка.
Оформените
питки се поставят на разстояние една от друга в тава, постлана с хартия за
печене и се оставят 15 минути да втасат. След това се намазват с жълтък, разбит
с малко прясно мляко или олио.
Пекат
се в предварително загрята умерена фурна – 180 градуса С, за 30 – 35 минути, до
златисто.
1
ч. ч. = 200 мл
Чудесни и много красиво оформени тестени изделия Тили.Ще ги изпробвам задължително.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря, Елена! Оформлението наистина е интересно.
ИзтриванеПоздрави!