За
пръв път внукът , на който все не му е достатъчно сладко :), да каже че
десертът е „много сладък, даже тежък”. Естествено, не остана и трохичка!
Продукти
(за
правоъгълна форма за кекс с размери 24см
/ 9 см)
150- 160 г
бисквити (използвах Petit beurre )
350
г тахан халва
80
мл прясно мляко
3
с. л. масло
По
желание:
100
г нарязани орехови или други ядки;
течен
шоколад; глазура; какао; кокосови стърготини;
Приготвяне
В
затопленото мляко се прибавя натрошената халва и маслото. На умерен огън се
разбърква до получаването на хомогенна смес. Кремът не завира – трябва да е топъл само колкото да се стопи
маслото.
В
правоъгълна форма се редят пласт бисквити, пласт крем (около 5 с. л.) и така до
изчерпване на количествата. Завършва се с пласт крем.
В
оригинала се поръсва с нарязани орехови ядки
и се полива с течен шоколад; може и обратното;
Престоява
в хладилника няколко часа, за да се стегне и бисквитите да поемат от крема.
Украсата
е развихряне на въображението и наличните продукти! Аз залях с готова
карамелена глазура и поръсих с бадемови люспи и кокосови стърготини.
И
както отбелязах вече, десертът е много сладък. При следващо приготвяне не бих
го заливала с никаква глазура или течен шоколад. Кремът е достатъчно сладък.
Ядки; кокосови стърготини; какао и др. подобни за украса са напълно достатъчни.
Разбира се - въпрос на вкус!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
За много години, Тили!
ОтговорИзтриванеБъди здрава и все така ни радвай
с чудесните си предложения!
Тортата е чудесна с тази халва!
Поздрави!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеЧестита Нова година, с пожелание да е мирна, спокойна и щастлива!
Много ароматен крем и вкусна тортичка са се получили! Със сигурност е много сладка, но нека да е такава и годината ви, Инче! Богата на вкусове, преливаща от здраве и щастие!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Светле!Нека се сбъдват хубавите пожелания и щастлива да са идващите дни!
ИзтриванеЧестита Нова година, Тили! С пожелания за здраве, щастие и късмет! Тортата е изкусително вкусна:).
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Честита да е и на теб! Да сме здрави,това е най-важното!
ИзтриванеЧестита Нова година, Тили! Бъди здрава! Много вдъхновяваща,щастлива и благодатна година!
ОтговорИзтриванеТортата ми звучи и изглежда много вкусно! С любими вкусове!
Благодаря, Натали! Честита и спорна да е и за теб и семейството ти!
ИзтриванеЧестита и мирна, здрава и благословена година , Тили ! Чудесна торта с тахан, много обичам този аромат.Великолепно изглежда.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря, Елена! За много години! И да се сбъднат пожеланията!
ИзтриванеТаханът наистина придава особен вкус и аромат на иначе обикновената бисквитена торта.
Ама че сладост си ни приготвила:)
ОтговорИзтриванеВеси, какво да се прави? Нали си имам любител на сладостите!:)
ИзтриванеНаправих тортата, кремът е много вкусен, малко по-сладка е и за нас, но като се използват бисквити с по-малко захар, става добре, може би зависи и от халвата. А както и ти съветваш да не се добавят допълнително сладки декорации. Като цяло е вкусна торта. Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, радвам се че си използвала идеята за тази торта. :)
ИзтриванеПрегръдка!