понеделник, 9 януари 2017 г.

Картофени дукеси със сирене




Лесна за приготвяне, красива и много вкусна гарнитура!

Продукти
500 г картофи
сол
1/4 ч.л. чесън на прах
1/4 ч.л. млян бял пипер (индийско орехче)
1 жълтък
30 г масло  
80 г твърдо сирене  
подправка „Провансалски треви”  (естрагон; копър)

Приготвяне
Сиренето се нарязва на малки кубчета – 1-1,5 см.
В тавата към фурната се поставя хартия за печене и се намаслява.
Картофите се варят с кората, обелват се горещи и веднага се смачкват с преса. Прибавят се подправките - сол, чеснов прах, бял пипер (индийско орехче)  и мекото масло. Всичко се смесва добре с лъжица, да стане на гладко пюре. Добавя се жълтъка и отново се смесва.
Пълни се пош с накрайник голяма звездичка. Шприцоват се  неголеми звездички – те ще са основата на дукесите. В средата на всяка звездичка се поставя кубче сирене и леко се натиска, за да може пюрето да обхване част от него. Всяко парченце сирене се поръсва с щипка подправки, които придават много приятен аромат. Аз използвах естрагон и копър.
Парченцата сирене напълно се закриват, като отгоре се шприцова картофено пюре. Оформят се красиви розички.

Тавата се поставя в предварително загрята фурна,  на 200 – 220 градуса С.  Пекат се около 20 минути до красив златист цвят.
Дукесите се поднасят горещи.


Преди да приготвя дукесите по рецептата, направих опит с останало картофено пюре.  Розичките се оформиха, но при печене формата се развали, разляха се и се получиха картофени палачинки. Разбира се, че се изядоха, защото бяха вкусни, но не бяха подходящи за гарнитура! Така че с картофено пюре не става.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

10 коментара:

  1. Прекрасни,а и печени на всичкото отгоре...Благодаря за рецептата,Тили!И за много години! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, това че са печени е голям плюс.
      Успешна нова година!

      Изтриване
  2. Тили,
    чудесни и много интересни картофени дукеси.Прукрасно изглеждат.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена! Пък са и вкусни.
      Лека вечер!

      Изтриване
  3. Картофената смес не минава през поша? А спазих всичко по рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам за неуспеха. Не съм имала проблем. Наистина малко по-трудно се шприцова, отколкото маслено тесто, но не толкова, че да не могат да се оформят звездичките. Видно е и на снимките. Може би трябва да се добави още един жълтък, ако яйцето е било малко.

      Изтриване
  4. Чудесни красавици! За много години, Тили! Живи и здрави да сме! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Отговори
    1. Така е, Траянче - ефектни и вкусни!
      Приятна вечер!

      Изтриване