Лесна
за приготвяне, красива и много вкусна гарнитура!
Продукти
500
г картофи
сол
1/4
ч.л. чесън на прах
1/4
ч.л. млян бял пипер (индийско орехче)
1
жълтък
30
г масло
80
г твърдо сирене
подправка
„Провансалски треви” (естрагон; копър)
Приготвяне
Сиренето
се нарязва на малки кубчета – 1-1,5 см.
В
тавата към фурната се поставя хартия за печене и се намаслява.
Картофите
се варят с кората, обелват се горещи и веднага се смачкват с преса. Прибавят се
подправките - сол, чеснов прах, бял пипер (индийско орехче) и мекото масло. Всичко се смесва добре с
лъжица, да стане на гладко пюре. Добавя се жълтъка и отново се смесва.
Пълни
се пош с накрайник голяма звездичка. Шприцоват се неголеми звездички – те ще са основата на
дукесите. В средата на всяка звездичка се поставя кубче сирене и леко се
натиска, за да може пюрето да обхване част от него. Всяко парченце сирене се
поръсва с щипка подправки, които придават много приятен аромат. Аз използвах
естрагон и копър.
Парченцата
сирене напълно се закриват, като отгоре се шприцова картофено пюре. Оформят се
красиви розички.
Тавата
се поставя в предварително загрята фурна, на 200 – 220 градуса С. Пекат се около 20 минути до красив златист
цвят.
Дукесите
се поднасят горещи.
Преди
да приготвя дукесите по рецептата, направих опит с останало картофено пюре. Розичките се оформиха, но при печене формата
се развали, разляха се и се получиха картофени палачинки. Разбира се, че се
изядоха, защото бяха вкусни, но не бяха подходящи за гарнитура! Така че с картофено
пюре не става.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Прекрасни,а и печени на всичкото отгоре...Благодаря за рецептата,Тили!И за много години! :)
ОтговорИзтриванеМиленка, това че са печени е голям плюс.
ИзтриванеУспешна нова година!
Тили,
ОтговорИзтриванечудесни и много интересни картофени дукеси.Прукрасно изглеждат.
Поздрави !
Благодаря, Елена! Пък са и вкусни.
ИзтриванеЛека вечер!
Картофената смес не минава през поша? А спазих всичко по рецепта.
ОтговорИзтриванеСъжалявам за неуспеха. Не съм имала проблем. Наистина малко по-трудно се шприцова, отколкото маслено тесто, но не толкова, че да не могат да се оформят звездичките. Видно е и на снимките. Може би трябва да се добави още един жълтък, ако яйцето е било малко.
ИзтриванеЧудесни красавици! За много години, Тили! Живи и здрави да сме! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеПоздрави!
Разкошни са!
ОтговорИзтриванеТака е, Траянче - ефектни и вкусни!
ИзтриванеПриятна вечер!