Обикновен
кекс, ефектът е в шарката, която се
постига с помощта на бисквитите.
1 ч. ч. = 200 мл;
правоъгълна форма за кекс с размери 35см / 9 см)
Продукти
4
яйца
1,5 ч.ч. захар
0,5 ч.ч. олио
1,5 ч.ч. захар
0,5 ч.ч. олио
1
мл есенция ром на Dr. Qetker
1
ч.ч. прясно мляко
около 2,5 ч.ч. брашно (330 г)
10 г бакпулвер
около 2,5 ч.ч. брашно (330 г)
10 г бакпулвер
2
с.л. какао
обикновени бисквити (използвах Petit Beurre)
За глазурата
40
г шоколад кувертюр 52 %
2
с.л. течен шоколад
2
с. л. пудра захар
2
с.л. олио или масло
За бялата глазура – 100 г бяла
глазура с вкус на лимон на Dr. Qetker; 3 – 4 ч. л. вода
бадемови
люспи
Приготвяне
Брашното
се пресява. 2 чаши от него се смесват с бакпулвера и какаото и отново се
пресяват.
Яйцата
и захарта се разбиват на крем. На тънка струя, при непрекъснато разбиване се
добавя олиото. Продължавайки с разбиването постепенно се прибавя есенцията,
прясното мляко и на порции 2-те чаши брашно, смесено с бакпулвера и какаото. Ако
е необходимо се добавя още брашно. Обърква
се добре да стане хомогенна смес с гъстотата на кексово тесто.
(При
кекса с бялата глазура, в който ползвах 3 яйца и вода, вместо прясно мляко, ми бяха необходими 3 ч. ч. брашно-около 390 г).
Формата
за кекс се застила с хартия за печене. Ако се ползва само 1 ред бисквити, се
налива половината кексова смес, подреждат се плътно една до друга бисквитите и
отгоре внимателно и бавно се налива втората половина от сместа. Ако се ползват
2 реда бисквити, налива е 1/3 от сместа, ред бисквити, втората третина смес,
ред бисквити и отгоре - последната третина кексова смес.
Пече
се в предварително загрята умерена фурна, на 170-180 градуса С.
Фурната
не се отваря 30-40 минути. Проба за готовност на кекса по познатия начин – с
дървено шишче (клечка). Ако излезе сухо, значи кексът е
изпечен.
След като изпеченият кекс напълно изстине
се залива с глазура и се поръсва с бадемови люспи.
За шоколадовата глазура – смесват се
продуктите и на водна баня, при непрекъснато разбъркване се разтопяват. Ако
сместа е гъста може да се добави по малко, на капки, гореща вода до постигането
на исканата гъстота.
Бялата глазура се приготвя според
упътването.
Колко интересно си го измислила , Инка !Харесват ми такива импровизации , а кексът изглежда много вкусен !
ОтговорИзтриванеПоздрави и слънчеви почивни дни !
Благодаря, Мира! Обичам импровизациите и често експериментирам. Къде удачно, къде не - но е интересно! :)
ИзтриванеСпокойна вечер!
Тили,
ОтговорИзтриванечудесно , много красиво предложение.Интересно и много вкусно.
Поздрави !
Благодаря, Елена! Нищо особено не е, но е ефектно.
ИзтриванеПриятна вечер!
Интересно, обикновения кекс е придобил нова визия, Инче!
ОтговорИзтриванеВеси, от време на време трябва да сменяме визията! :)
ИзтриванеЛека вечер!