Обикновен
кекс, ефектът е в шарката, която се
постига с помощта на бисквитите.
1 ч. ч. = 200 мл;
правоъгълна форма за кекс с размери 35см / 9 см)
Продукти
4
яйца
1,5 ч.ч. захар
0,5 ч.ч. олио
1,5 ч.ч. захар
0,5 ч.ч. олио
1
мл есенция ром на Dr. Qetker
1
ч.ч. прясно мляко
около 2,5 ч.ч. брашно (330 г)
10 г бакпулвер
около 2,5 ч.ч. брашно (330 г)
10 г бакпулвер
2
с.л. какао
обикновени бисквити (използвах Petit Beurre)
За глазурата
40
г шоколад кувертюр 52 %
2
с.л. течен шоколад
2
с. л. пудра захар
2
с.л. олио или масло
За бялата глазура – 100 г бяла
глазура с вкус на лимон на Dr. Qetker; 3 – 4 ч. л. вода
бадемови
люспи
Приготвяне
Брашното
се пресява. 2 чаши от него се смесват с бакпулвера и какаото и отново се
пресяват.
Яйцата
и захарта се разбиват на крем. На тънка струя, при непрекъснато разбиване се
добавя олиото. Продължавайки с разбиването постепенно се прибавя есенцията,
прясното мляко и на порции 2-те чаши брашно, смесено с бакпулвера и какаото. Ако
е необходимо се добавя още брашно. Обърква
се добре да стане хомогенна смес с гъстотата на кексово тесто.
(При
кекса с бялата глазура, в който ползвах 3 яйца и вода, вместо прясно мляко, ми бяха необходими 3 ч. ч. брашно-около 390 г).
Формата
за кекс се застила с хартия за печене. Ако се ползва само 1 ред бисквити, се
налива половината кексова смес, подреждат се плътно една до друга бисквитите и
отгоре внимателно и бавно се налива втората половина от сместа. Ако се ползват
2 реда бисквити, налива е 1/3 от сместа, ред бисквити, втората третина смес,
ред бисквити и отгоре - последната третина кексова смес.
Пече
се в предварително загрята умерена фурна, на 170-180 градуса С.
Фурната
не се отваря 30-40 минути. Проба за готовност на кекса по познатия начин – с
дървено шишче (клечка). Ако излезе сухо, значи кексът е
изпечен.
След като изпеченият кекс напълно изстине
се залива с глазура и се поръсва с бадемови люспи.
За шоколадовата глазура – смесват се
продуктите и на водна баня, при непрекъснато разбъркване се разтопяват. Ако
сместа е гъста може да се добави по малко, на капки, гореща вода до постигането
на исканата гъстота.
Бялата глазура се приготвя според
упътването.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Колко интересно си го измислила , Инка !Харесват ми такива импровизации , а кексът изглежда много вкусен !
ОтговорИзтриванеПоздрави и слънчеви почивни дни !
Благодаря, Мира! Обичам импровизациите и често експериментирам. Къде удачно, къде не - но е интересно! :)
ИзтриванеСпокойна вечер!
Тили,
ОтговорИзтриванечудесно , много красиво предложение.Интересно и много вкусно.
Поздрави !
Благодаря, Елена! Нищо особено не е, но е ефектно.
ИзтриванеПриятна вечер!
Интересно, обикновения кекс е придобил нова визия, Инче!
ОтговорИзтриванеВеси, от време на време трябва да сменяме визията! :)
ИзтриванеЛека вечер!