Това
са известните „Соленки с извара” на
Лабрекс. Не се ползва набухвател и въпреки това са много крехки и меки.
Много
харесвам тестото и затова го използвам и
за приготвяне на кифлички със сладък пълнеж.
Продукти
250
г брашно
250
г извара
150
г масло (мас)
1
яйце
сол
За
поръсване: сусам; мак; ленено семе; едра
сол; ким; кашкавал;
Плънка
за сладките кифлички – конфитюр; шоколад и орехова ядка; локум и орехова ядка и
пр.
Приготвяне
В
оригиналната рецепта в тестото се прибавя жълтъка, а с белтъка се намазват
преди печене. Аз ползвам и друг вариант – белтъка в сместа, а с жълтъка
намазвам и така ни харесва повече.
Относно
солта – ако ползвам тестото за соленки, прибавям 1 ч. л. Ако прибавям при
оформянето на солените кифлички настърган кашкавал – намалявам. Също по-малко сол
прибавям и ако приготвям кифлички със сладък пълнеж – около ¼ ч. л.
В
купа се смесват брашното, солта, изварата, меката мазнина и съответно – белтъка
или жълтъка. Омесва се меко, леко лепнещо тесто. Не се меси много, просто да се
съединят равномерно съставките. Покрива се със стреч фолио и е добре да престои
няколко часа в хладилника. Обикновено го приготвям вечер и на сутринта го
използвам.
В
зависимост каква форма ще се придаде на соленките (кифличките) е и начина на
оформяне на тестото:
-
В оригиналната рецепта – тестото се дели на 4 части, всяка част се разточва на
рулце и нарязва на 8 парченца. От всяко парче се оформя подкова;
-
Ако се изрязват с формички за сладки – тестото се разточва върху леко набрашнен
плот с дебелина около 7 - 10 мм.;
-
За по-лесно оформяне на кифличките, независимо солени или сладки, тестото се
дели на 2. Всяка половина се разточва на кръг върху леко набрашнен плот. Всеки
кръг се разделя на 12 триъгълника. В основата се слага от избрания сладък пълнеж.
За солените кифлички може да се поръси с
настърган кашкавал или да се навият без никаква плънка.
Оформените
кифлички (соленки) се нареждат в тава, върху хартия за печене. Въпреки, че не
се надуват много при печене, оставя се малко разстояние между тях. Намазват се по избор с разбития
белтък или жълтък. Поръсват се с избраната поръска.
Пекат
се в предварително загрята на 170 – 180 градуса С фурна, до златисто. При мен,
в зависимост от начина на оформяне, това е около 20 – 30 минути.
Изрязани с форми за сладки и оформени като подкови. Намазани с белтък. |
Приготвени с мас. Намазани с жълтък |
Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много вкусни, несъмнено!
ОтговорИзтриванеИ трябва да се опитат! :)
ИзтриванеПриятна вечер, Траянче!
Тили, правила съм тази рецепта на Лабрекс, чудесни са, но и твоите са много сполучливи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! Тестото е благодатно за работа и може да се експериментира с него.
Изтриване