сряда, 18 януари 2017 г.

Кифлички или соленки от тесто с извара, без набухвател




Това са известните  „Соленки с извара” на Лабрекс. Не се ползва набухвател и въпреки това са много крехки и меки. 
Много харесвам тестото и затова го използвам  и за приготвяне на кифлички със сладък пълнеж.

Продукти
250 г брашно
250 г извара
150 г масло (мас)
1 яйце
сол   
За поръсване:  сусам; мак; ленено семе; едра сол; ким;  кашкавал;
Плънка за сладките кифлички – конфитюр; шоколад и орехова ядка; локум и орехова ядка и пр.

Приготвяне
В оригиналната рецепта в тестото се прибавя жълтъка, а с белтъка се намазват преди печене. Аз ползвам и друг вариант – белтъка в сместа, а с жълтъка намазвам и така ни харесва повече.
Относно солта – ако ползвам тестото за соленки, прибавям 1 ч. л. Ако прибавям при оформянето на солените кифлички настърган кашкавал – намалявам. Също по-малко сол прибавям и ако приготвям кифлички със сладък пълнеж – около ¼ ч. л.


В купа се смесват брашното, солта, изварата, меката мазнина и съответно – белтъка или жълтъка. Омесва се меко, леко лепнещо тесто. Не се меси много, просто да се съединят равномерно съставките. Покрива се със стреч фолио и е добре да престои няколко часа в хладилника. Обикновено го приготвям вечер и на сутринта го използвам.
В зависимост каква форма ще се придаде на соленките (кифличките) е и начина на оформяне на тестото:
- В оригиналната рецепта – тестото се дели на 4 части, всяка част се разточва на рулце и нарязва на 8 парченца. От всяко парче се оформя подкова;
- Ако се изрязват с формички за сладки – тестото се разточва върху леко набрашнен плот с дебелина около 7 - 10 мм.;
- За по-лесно оформяне на кифличките, независимо солени или сладки, тестото се дели на 2. Всяка половина се разточва на кръг върху леко набрашнен плот. Всеки кръг се разделя на 12 триъгълника. В основата се слага от избрания  сладък пълнеж.
   За солените кифлички може да се поръси с настърган кашкавал или да се навият без никаква плънка.



Оформените кифлички (соленки) се нареждат в тава, върху хартия за печене. Въпреки, че не се надуват много при печене, оставя се малко разстояние  между тях. Намазват се по избор с разбития белтък или жълтък. Поръсват се с избраната поръска.

Пекат се в предварително загрята на 170 – 180 градуса С фурна, до златисто. При мен, в зависимост от начина на оформяне, това е около 20 – 30 минути.
 
Приготвени със смес от бяло и типово брашно, намазани с белтък


Изрязани с форми за сладки и оформени като подкови. Намазани с белтък.

Приготвени с мас. Намазани с жълтък

Източник
   При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Отговори
    1. И трябва да се опитат! :)
      Приятна вечер, Траянче!

      Изтриване
  2. Тили, правила съм тази рецепта на Лабрекс, чудесни са, но и твоите са много сполучливи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Тестото е благодатно за работа и може да се експериментира с него.

      Изтриване