Тази година
едва си отядохме тиквички. Колко
раздадох, да не казвам. J Пет корена посадих, те не спряха да
раждат. Пържени, по-често печени на
фурна; готвени с различни зеленчуци; с
ориз, булгур, елда; любимите ни Настъргани тиквички на фурна ; кюфтета в различни варианти ...
Тази рецепта е
един от тях.
Продукти
1 кг
почистени тиквички
250 г
извара
2 бр.
яйца
1
глава кромид лук (по желание)
2 ч. л.
сол
1 ч. л.
бакпулвер или сода бикарбонат
копър
олио – 2
с. л. в сместа
5 пълни
с. л. смес брашно (може смес от пшеничено и царевично), галета
олио за
намазване на хартията и кюфтетата
смес от
брашно и галета за паниране
Приготвяне
Измитите
и почистени тиквички се рендосват на
едро ренде и се посоляват. Разбъркват се добре и се оставят в наклонена тава
10-тина минути, да започне да се отделя сок. След това се прехвърлят в гевгир,
върху марля или тензухена кърпа и се оставят да престоят около половин час.
Изстискват се хубаво и се прибавят към предварително смесените извара, яйца, ако се ползва лук – настърган
или ситно нарязан, набухвател, ситно нарязан копър и олио. Накрая се добавя постепенно брашното и галетата. Сместа се разбърква добре.
Пекат се
в загрята на 200 градуса С фурна, на средно ниво, около 40 минути. (Ако фурната
ви е силна, намалете на 180 градуса).
Поднасят
се с млечно-чеснов сос; кетчуп; майонеза;
*
- Ако сместа е
по-рядка и кюфтетата не може да се оформят на ръка, не се добавя още брашно и
галета или съвсем малко. Все пак това са кюфтета от тиквички. В такъв случай,
като се загребе от сместа с лъжицата, отгоре с навлажнена ръка леко се оформят,
да стане закръглено и се приплъзва сместа върху хартията. Отгоре може да се
поръси от панировката.
- Обикновено за кюфтетата използвам най-едрите
тиквички, като остъргвам кората и махам семенната част.
Тили,
ОтговорИзтриванеи ние имаме тиквички и то различни сортове вкл. и такива за пълнене.Не са толкова много както при теб.Благодаря за идеите, чудесни са тиквичките особено с извара или запечени на фурна.
Поздрави и лека седмица !
Ели, вероятно споменаваш за "патисон". Имам и от тях и съм се наканила да ги напълня с булгур или елда - малко по-нетрадиционно, но да видя кога ще стане. :)
ИзтриванеПриятна вечер!
Тили,
Изтриванетази година закупих тиквички с форма на авокадо .Специално за пълнене са, не са патисони обаче.Някакъв италиански сорт.Погледни в моят блог и ще видиш как изглеждат.Можеш за догодина да ги изпробваш и тях.
Поздрави !
Ели, намерих рецептата. Не съм виждала такива тук. Интересни са и предполагам като всички други тиквички са и вкусни! :)
ИзтриванеПоздрави!