петък, 25 август 2017 г.

Вишновка – ликьор от вишни


Това е другия ликьор, спомен от родителите ми. И както съм споменавала вече, ликьорът и до ден днешен не ме интересува – обичам изветрелите от алкохола вишни, орехите от Ореховка - Ликьор от зелени орехчета или плодовете от Ликьор Асорти /Тути-фрути, Амброзия/. J
Рецептата е както я имам записана от майка ми. Ползвам домашна ракия. Сега вместо ракия някои слагат водка; костилките на вишните не ги махаме; престоят е на слънце;


Продукти
2 кг вишни
1 кг захар
1 л ракия 45 градуса  (или 500 мл спирт 95 % и 500 мл вода)

Приготвяне
Вишните трябва да са добре узрели. Измити и сухи се поставят  в 3-литров буркан или шише. Винаги сме ги слагаме  с костилките, но ако искате може да ги изчистите. Посипват се със захарта и се заливат с ракията. Разбъркват се добре, за да се разтопи захарта. Бурканът (шишето) се затваря плътно.
Престояват на слънце 30-40 дни, като от време на време съдът се разклаща.
Получената вишновка се прецежда през тензухена кърпа и се съхранява в добре затворени стъклени бутилки, за предпочитане тъмни, или на тъмно място.

Отцедените вишни разстилам в  тава, за да изветреят (и колкото пъти мина покрай тавата си взимам по някоя J ). 
Добре че има интернет, за да науча че може да се ползват за сладкиши - кексове, мъфини, торти; сладолед; за украса; че може да се съхраняват в пликчета във фризера или във формички за лед и да се добавят при поднасяне на ликьора; А ликьорът да се използва като миризма към сладкиши.

Наздраве, за тези дето пият, аз ще си взема поредната вишна! J

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

9 коментара:

 1. Направих нещо подобно с круши, но горните плодове не са потопени и за един ден потъмняха. Дали ще се развали?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не съм правила с круши. Предполагам, че все пак крушите са били обляни с ракията и захарта. Разклатете добре буркана (шишето) отново да се облеят. Според мен няма да се развалят.

   Изтриване
 2. Прекрасно предложение. Харесвам този ликьор, с наситен цвят и аромат. Подходящ и за сладкиши. Поздрави, Тили!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря, Кате! То аз май само за сладкиши ще го ползвам! :)
   Лека вечер!

   Изтриване
 3. Страхотни снимки, Тили, и аз бих наблегнала на вишните!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Още един съмишленик за вишните! :)
   Благодаря ти за оценката, Веси!
   Поздрави!

   Изтриване
 4. Тили,
  в нашия дом май вишните само за ликьор ги използваме.Правим понякога и смес за компоти от вишни и череши.Аз правя и засипани на слоеве различни плодове и захар.Пак става подобно на ликьор, но без никакъв алкохол.Ползвам кафява захар.Но правя и аз като теб същия ликьор с домашна ракия.Ползвам само за десерти и торти, а понякога и за почерпки.
  Поздрави и лека и спорна седмица !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ели, предпочитам плодовете да ги консумираме в прясно състояние, но когато са в голямо количество се налага по някакъв начин да се съхранят. А направата на минимално количество ликьор тази година беше да възкреся спомен от миналото! :)
   Поздрави!

   Изтриване