Това е
другия ликьор, спомен от родителите ми. И както съм споменавала вече, ликьорът
и до ден днешен не ме интересува – обичам изветрелите от алкохола вишни, орехите от Ореховка - Ликьор от зелени орехчета или плодовете от Ликьор Асорти /Тути-фрути, Амброзия/. J
Рецептата
е както я имам записана от майка ми. Ползвам домашна ракия. Сега вместо ракия
някои слагат водка; костилките на вишните не ги махаме; престоят е на слънце;
Продукти
2 кг
вишни
1 кг
захар
1 л
ракия 45 градуса (или 500 мл спирт 95 %
и 500 мл вода)
Приготвяне
Вишните
трябва да са добре узрели. Измити и сухи се поставят в 3-литров буркан или шише. Винаги сме ги
слагаме с костилките, но ако искате може
да ги изчистите. Посипват се със захарта и се заливат с ракията. Разбъркват се
добре, за да се разтопи захарта. Бурканът (шишето) се затваря плътно.
Престояват
на слънце 30-40 дни, като от време на време съдът се разклаща.
Получената
вишновка се прецежда през тензухена кърпа и се съхранява в добре затворени стъклени
бутилки, за предпочитане тъмни, или на тъмно място.
Отцедените
вишни разстилам в тава, за да изветреят (и колкото пъти
мина покрай тавата си взимам по някоя J ).
Добре че има интернет, за да науча че може да се ползват за сладкиши - кексове, мъфини, торти; сладолед; за украса; че може да се съхраняват в пликчета във фризера или във формички за лед и да се добавят при поднасяне на ликьора; А ликьорът да се използва като миризма към сладкиши.
Добре че има интернет, за да науча че може да се ползват за сладкиши - кексове, мъфини, торти; сладолед; за украса; че може да се съхраняват в пликчета във фризера или във формички за лед и да се добавят при поднасяне на ликьора; А ликьорът да се използва като миризма към сладкиши.
Наздраве,
за тези дето пият, аз ще си взема поредната вишна! J
Направих нещо подобно с круши, но горните плодове не са потопени и за един ден потъмняха. Дали ще се развали?
ОтговорИзтриванеНе съм правила с круши. Предполагам, че все пак крушите са били обляни с ракията и захарта. Разклатете добре буркана (шишето) отново да се облеят. Според мен няма да се развалят.
ИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение. Харесвам този ликьор, с наситен цвят и аромат. Подходящ и за сладкиши. Поздрави, Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! То аз май само за сладкиши ще го ползвам! :)
ИзтриванеЛека вечер!
Страхотни снимки, Тили, и аз бих наблегнала на вишните!
ОтговорИзтриванеОще един съмишленик за вишните! :)
ИзтриванеБлагодаря ти за оценката, Веси!
Поздрави!
Тили,
ОтговорИзтриванев нашия дом май вишните само за ликьор ги използваме.Правим понякога и смес за компоти от вишни и череши.Аз правя и засипани на слоеве различни плодове и захар.Пак става подобно на ликьор, но без никакъв алкохол.Ползвам кафява захар.Но правя и аз като теб същия ликьор с домашна ракия.Ползвам само за десерти и торти, а понякога и за почерпки.
Поздрави и лека и спорна седмица !
Ели, предпочитам плодовете да ги консумираме в прясно състояние, но когато са в голямо количество се налага по някакъв начин да се съхранят. А направата на минимално количество ликьор тази година беше да възкреся спомен от миналото! :)
ИзтриванеПоздрави!
Какъв 95 градусов спирт, бе госпожа! Етиловият спирт от аптеките не се пие, отровен е! В старите книги в рецептата за вишновка става въпрос за гроздов спирт или плодов.
ОтговорИзтриванеЯсно е написано - "1 л ракия 45 градуса (или 500 мл спирт 95 % и 500 мл вода).
Изтриване