Продукти
400 г
паста
1 глава
лук
4-5 скилидки
чесън
1 малка
тиквичка (около 250 г)
1 малък
патладжан (около 250 г)
1 консерва
домати (5-6 бр. пресни)
4 с.л.
олио (зехтин)
сол
1 равна ч. л. захар
босилек
100 г
кашкавал
По
желание – морков; целина - стрък или парче корен; маслини;
Приготвяне
Патладжанът
се обелва, нарязва на кубчета и посолява. Престоява 1 час, след което обилно
се изплаква с вода.
Тиквичката
също се нарязва на кубчета.
Морковът
и целината, ако е корен, се рендосват на едро ренде или нарязват на тънки
ивички.
Смачканите
или нарязани на дребно обелени домати се
слагат да врат (без мазнина), докато се посгъстят, като
се добавя захарта и посолява на вкус.
В
сгорещеното олио се задушава за малко ситно нарязания лук. Прибавят се
тиквичката, моркова и целината. Когато поомекнат, се добавя синия домат.
Когато и той стане готов, сместа се
съединява с доматения сос, заедно с
пасирания или нарязан на ситно чесън.
Сосът ври
няколко минути, за да се смесят ароматите.
След
като се махне от огъня, се поръсва със ситно нарязания босилек.
С този
сос се залива сварената съгласно упътването на пакета и отцедена паста.
Поръсва
се с настъргания кашкавал.
*** Такъв сос (без чесъна) може да се подготви
и за зимата, като се напълнят сухи бурканчета, затворят херметически и
стерилизират 20 минути.
Чудесно предложение, Тили! И аз обичам да гарнирам пастата с някои от домашните зимнини. Поздрави и усмивки!
ОтговорИзтриванеЛюси, оказва се че и без месни продукти може вкусно да се поднесе пастата .
ИзтриванеПоздрави!
Тили,
ОтговорИзтриванеправя подобна паста със сос и то обикновено от различни зеленчуци.Много вкусно и лесно предложение.Чудесно !
Поздрави !
Ели, ще пробвам и с други зеленчуци, защото наистина ни допадна този сос.
ИзтриванеПоздрави!