неделя, 20 август 2017 г.

Бухти без яйца


  
Още една рецепта от старите тетрадки. J 
Не е необходимо месене, разточване, рязане!

Продукти
400 г кисело мляко (1 кофичка)
1 ч.л. сода бикарбонат
4 с.л. захар
2 – 2,5 ч.ч. брашно (260 г -350г)
1 к. л. сол
олио за пържене

Приготвяне
Киселото мляко се смесва със содата (да шупне), захарта и солта.
Постепенно се добавя брашно, докато се получи тесто по-гъсто от кексово. Престоява 10-15 минути.
От получената смес се загребва с намазнена супена лъжица и в по-дълбок  и тесен съд със сгорещено олио (около 2 пръста) се изпържват до златисто първо от едната, след това - от другата страна. Температурата за пържене трябва да е средна, умерена. Ако е много висока, бухтите отвън ще се препекат, но вътре остават сурови. Освен това не се поставят много на брой, трябва да има разстояние между тях, защото се надуват при пържене, а и по-добре и равномерно се изпържват.
Изпържените бухти се оставят върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината.
Поднасят се поръсени с пудра захар; със сладко, конфитюр; мед; сирене…

***
   Друг вариант е да не се слага захар в тестото. Тогава се добавя 1 ч. л. сол. Предпочитам този вариант, иначе са ми много сладки. Но изборът всеки го прави според вкуса си! J




1 ч. ч. = 200 мл обем
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Тили,
    много лесна и икономична рецепта.Понякога имам нужда точно от такива бързи и вкусни рецепти.Благодаря за предложението.Бухтичките са прекрасни.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, нали все бързаме ...! Но пък са и вкусни! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. И аз ги пробвах, страхотни са!! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че са ви допаднали! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Чудни, навяват носталгични спомени по отминали времена...

    ОтговорИзтриване