Вкусна
лютика със сухи червени чушки, особено пък ако има и някоя лютива, която би я
направила още по-пикантна! По-често я
приготвяме с пресен чесън, но не
по-малко вкусна е и с праз лук в комбинация с чесън.
Продукти
10-тина
сухи червени чушки
2 – 3 стръка
пресен чесън (или скилидки)
1-2
стръка праз лук
оцет
сол
3 с. л.
олио
Приготвяне
Количеството
на праза и чесъна, или съотношението им, са ориентировъчни - да се прибавят на вкус.
Сухите
чушки се измиват и сваряват.
Използвам
3 начина, за да ги подготвя за варене:
-
Първи
начин - внимателно
се махат дръжките и се почиства семето. Малко трудничко става, защото чушките
може да се натрошат и не го предпочитам;
- Втори
начин - с дебела игла (напр. за плетене) или с остър връх на малък нож се правят няколко дупки (малки прорези) в
чушката, непосредствено до дръжката.
Поставят
се чушките в тенджера и се налива вода. Притискат се няколко пъти, за да може
да влезе от водата в чушките. Отгоре се поставя чиния с дъното нагоре, за да ги
притисне,защото те изплуват на повърхността. Чинията да не е много голяма - да
има около 2 см празно пространство до стената на тенджерата, за да може водата
по-добре да ври.
Варят се
докато напълно се сварят и омекнат. По някое време може да се извади чинията,
да се обърнат чушките (долните да отидат отгоре), пак да се сложи чинията и да
се доварят.
- Трети
начин - (предпочитам го) – надупчени
по втория начин, се поставят в тенджера,
заливат се с вода, притискат се няколко пъти, поставя се чинията и се оставям
да киснат няколко часа ( например от вечерта за сутринта, или обратното). Може
да се залеят и с гореща вода - тогава омекват по-бързо. На така омекналите
чушките безпроблемно се премахват дръжките и семето, преди са се сложат да се
варят и след това по-бързо се сваряват.
Сварените
чушки се изваждат, отцеждат се от водата колкото е възможно и като поизстинат
се махат дръжките (ако се варят по втория начина) , разрязват се, отстранява се
семето и с дебелата страна на нож се изстъргва
месестата им част.
Изстърганата
месеста част на чушките се нарязва много на ситно. Смесва се с нарязания на
ситно пресен чесън или праз, или комбинация от двата вида лук, подправя се на
вкус със сол и оцет и се прибавя олиото.
Разбърква
се добре и се поднася.
Сварено
яйце, парченце сирене или маслини са добро допълнение!
Приятен
апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Това е нещо съвсем ново за мен. От сухи чушки съм правила само разядка и съм ги пълнила, естествено. Но по този начин не съм. Изглежда много вкусно. Поздрави, Тили!
ОтговорИзтриванеКате, още много интересни и вкусни ястия има със сухи чушки, поне в нашия -северозападния край на България. Някои от тях имам и в блога. Пълним ги освен с кайма и ориз, само с ориз, с боб("гньетени, както ги наричаме диалектно), картофена лютеница, пържени с лук. Надявам се да имам възможност да кача и други такива ястия. :)
ИзтриванеПрегръдки!
Върнахте ме в детството. Очаквам и картофената лютеница.
ИзтриванеПоздрави!
Силвия
Силвия, заповядай - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.bg/2013/03/blog-post_24.html
ИзтриванеПоздрави!
Истински разкош:)
ОтговорИзтриванеНо сухите чушки са кът:))
Веси, ние всяка година си сушим по някоя връв. Или собствено производство, или купуваме от жените на пазара и сушим на балкона.
Изтриване