четвъртък, 19 април 2018 г.

Лютика от сухи червени чушки с пресен чесън и (или) праз лук



Вкусна лютика със сухи червени чушки, особено пък ако има и някоя лютива, която би я направила още по-пикантна!  По-често я приготвяме  с пресен чесън, но не по-малко вкусна е и с праз лук в комбинация с чесън.

Продукти
10-тина сухи червени чушки
2 – 3 стръка пресен чесън (или скилидки)
1-2 стръка праз лук
оцет
сол
3 с. л. олио

Приготвяне
Количеството на праза и чесъна, или съотношението им, са ориентировъчни - да се прибавят на вкус.

Сухите чушки се измиват и сваряват.
Използвам 3 начина, за да ги подготвя за варене:
-  Първи начин - внимателно се махат дръжките и се почиства семето. Малко трудничко става, защото чушките може да се натрошат и не го предпочитам;
- Втори начин - с дебела игла (напр. за плетене) или с остър връх на малък нож се  правят няколко дупки (малки прорези) в чушката, непосредствено до дръжката.
Поставят се чушките в тенджера и се налива вода. Притискат се няколко пъти, за да може да влезе от водата в чушките. Отгоре се поставя чиния с дъното нагоре, за да ги притисне,защото те изплуват на повърхността. Чинията да не е много голяма - да има около 2 см празно пространство до стената на тенджерата, за да може водата по-добре да ври.
Варят се докато напълно се сварят и омекнат. По някое време може да се извади чинията, да се обърнат чушките (долните да отидат отгоре), пак да се сложи чинията и да се доварят.
- Трети начин  - (предпочитам го) – надупчени по втория начин, се  поставят в тенджера, заливат се с вода, притискат се няколко пъти, поставя се чинията и се оставям да киснат няколко часа ( например от вечерта за сутринта, или обратното). Може да се залеят и с гореща вода - тогава омекват по-бързо. На така омекналите чушките безпроблемно се премахват дръжките и семето, преди са се сложат да се варят и след това по-бързо се сваряват.

Сварените чушки се изваждат, отцеждат се от водата колкото е възможно и като поизстинат се махат дръжките (ако се варят по втория начина) , разрязват се, отстранява се  семето и с дебелата страна на нож се изстъргва  месестата им част.

Изстърганата месеста част на чушките се нарязва много на ситно. Смесва се с нарязания на ситно пресен чесън или праз, или комбинация от двата вида лук, подправя се на вкус със сол и оцет и се прибавя олиото.
Разбърква се добре и се поднася.



Сварено яйце, парченце сирене или маслини са добро допълнение!


Приятен апетит! 

 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Това е нещо съвсем ново за мен. От сухи чушки съм правила само разядка и съм ги пълнила, естествено. Но по този начин не съм. Изглежда много вкусно. Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, още много интересни и вкусни ястия има със сухи чушки, поне в нашия -северозападния край на България. Някои от тях имам и в блога. Пълним ги освен с кайма и ориз, само с ориз, с боб("гньетени, както ги наричаме диалектно), картофена лютеница, пържени с лук. Надявам се да имам възможност да кача и други такива ястия. :)
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. Върнахте ме в детството. Очаквам и картофената лютеница.
      Поздрави!
      Силвия

      Изтриване
    3. Силвия, заповядай - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.bg/2013/03/blog-post_24.html
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Истински разкош:)
    Но сухите чушки са кът:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, ние всяка година си сушим по някоя връв. Или собствено производство, или купуваме от жените на пазара и сушим на балкона.

      Изтриване