неделя, 22 април 2018 г.

Зрял фасул със сланина


 
Яхния със зрял фасул и сланина

Боб-леща със сланина

В началото на зимата успях да се снабдя с много хубава домашна сланина и да приготвя Паприкована сланина . Една част само сварих в зелевия сок и оставих без да овалям в червен пипер с подправки. Точно такава сланина използвах за направата на тези две ястия. Продуктите са почти едни и същи, но има разлика в начина на приготвянето им.

Яхния със зрял фасул и сланина

Продукти за 2 порции
400 г сварен фасул от консерва
100 г сланина
стрък праз лук (около 100 г)
50 г морков
по желание - парче корен целина
150 г стерилизирани домати
1 – 2 леко препечени сухи люти чушлета
1 ч. л. червен пипер
сол
сух или пресен джоджен

Приготвяне
Празият лук може да се замести със средно голяма глава кромид лук или няколко стръка пресен, в зависимост от сезона, когато се приготвя ястието, както и да се ползват пресни домати. Вместо готов фасул от консерва може да се ползва предварително сварен.
Сланината се нарязва на парченца с големина по желание. Изпържва се до лека хрупкавост и се изважда. Ако получената мазнина е повече, се отцежда част от нея, така че да останат 2 – 3 с. л. В нея се задушава ситно нарязания праз лук и настърганият на едро ренде морков и целина. Прибавя се червения пипер, разбърква се и веднага се добавя фасулът от консервата, ситно нарязаните домати, парченцата сланина и ако се ползва - сух джоджен. Пробва се на сол.
Ястието ври десетина минути, за да се обединят вкусовете и ароматите на продуктите.
Ако се ползва пресен джоджен вместо сух, при поднасяне се поръсва с него.
Лютите чушлета може да се начупят и с тях да се поръси всяка порция.

Зрял фасул със сланина

За тази рецепта използвах фасул, собствено производство, който ние наричаме „боб-леща“ – зърната се малко по-големи от тези на лещата, формата е на боб, цветът и вкусът – на леща. 

Естествено, че може да се ползва друг вид зрял фасул.

Продукти за 3 порции
200 г боб-леща
100 г сланина
1 глава кромид лук (50 г)
1 малък морков (50 г)
200 г стерилизирани домати
1-2 сухи люти чушлета
1 ч. л. червен пипер
сол
сух или пресен джоджен

Приготвяне
Боб-лещата се сварява по-бързо от обикновения фасул, още повече че нашият е от есента на миналата година. Измива се хубаво и се сварява до полуготовност (използвам тенджера под налягане и за 10-тина минути е готов).
Нарязаната на парченца сланина леко се запържва. Прибавят се нарязаните зеленчуци (лук, морков), подправките (червения пипер и лютите чушлета) и отцедения полусварен боб-леща. От течността се запазва и се добавя толкова, колкото да е достатъчна за сваряването на добавените зеленчуци.
Когато продуктите са сварят, се прибавят ситно нарязаните доматите, ако се ползва- сух джоджен и сол на вкус.
Ястието ври 5 -10 минути.
Ако се ползва пресен джоджен вместо сух, при поднасяне се поръсва с него.

Приятен апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Страхотна вкусотия е така приготвен боба, Инче!
    У дома и боба, и лещата ги приготвям по този начин, само, че не изваждам сланината, а направо с нея правя запръжката.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно си права, Христинче! Варианти има различни, аз само показвам 2 от тях.
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
  2. Хм, вкусно!
    Половината ми фризер е със сланина пълен:))
    Ще опитам, Тили

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, приключих със сланината за тази година. :) Но с нея бобът наистина стана много вкусен.
      Хубава вечер!

      Изтриване