Тази
година като че ли има бум на приготвянето на този мед. Вариантите са различни, аз спазих рецептата
на лечителката Мария Требен, като приготвих доза и половина и ползвах кафява
захар.
Продукти за 1 доза
4
препълнени шепи с цветове от глухарче (радика)
1 л
студена вода
1 кг
нерафинирана захар
0,5
лимон
Приготвяне
Цветовете
на глухарчето се берат при слънчево време.
Изплакват
се и се слагат в студена вода, която се затопля бавно до кипване. Оставят се да
поврат 10-15 минути, след което съда се сваля от огъня и покрит се оставя на
хладно място да пренощува.
На
следващата сутрин сместа се прецежда през марля, като цветовете силно се
изстискат с двете ръце.
В
получената течност се изсипва захарта и се разбърква, докато се разтопи.
Прибавя се предварително много добре измитият лимон, нарязан на парченца.
Съдът
(без капак) се поставя да заври и веднага се намалява силата на огъня, така че
течността да не ври, а да се изпарява. При мен, на газов котлон, това отне
около 6,5 - 7 часа.
Сиропът
се оставя 1 – 2 пъти да изстине, за да се установи правилната му гъстота. Ако е
необходимо се доварява още малко. Трябва да се получи хубав, гъст сироп,
подобен на течния мед. Не трябва да е много гъст, защото при по-продължително
изпарение ще се захароса, както и да не е твърде рядък, защото след известно
време ще започне да киселее.
Горещият
мед се налива в предварително много добре измити, подсушени и затоплени
бурканчета. Затварят се веднага с капачки и се съхраняват на тъмно и хладно
място.
Полученият мед (сироп) е полезен и много приятен на вкус.
От
продуктите за доза и половина се напълниха 4 бурканчета от 300 мл.
Приятен
апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванеправя всяка година този мед, много е вкусен и полезен, лесен за приготвяне.
Поздрави и усмивки !
Ели, аз отдавна не бях го правила. Все не улучвам когато най много цъфти да си ходя до село, а от друго място не ми се бере.
ИзтриванеПриятно прекарване на празниците!
Аз пък за първи път виждам:)
ОтговорИзтриванеИнтересно...а за какво е полезен момичета?
Веси, дават го че е полезен за черния дроб, жлъчката, бъбречни заболявания, анемия, умора, за подобряване на имунитета.
Изтриване