петък, 4 май 2018 г.

Доматен сос с лук и брашно, за заливка на печени или пържени зеленчуци



Един малко по-различен доматен сос, подходящ за заливка на печени или пържени тиквички, патладжани, чушки, картофи.
Тук има и други варианти за приготвяне на доматен сос:

Продукти
4 – 5 с. л. олио
1 кг домати (или домати от консерва 800 мл)
1 глава кромид лук
5 – 6 скилидки чесън
сол
1 с. л. брашно
1 равна ч. л. захар
магданоз

Приготвяне
Ситно нарязаният или пасиран чесън може да се добави или в началото – при запържването на лука, или в края, за да се усеща вкуса му.
В сгорещената мазнина се запържва леко ситно нарязания лук (и чесън). Прибавя се  брашното. Като се запържи се добавят доматите – обелени и настъргани или рендосани на едро ренде, за да се отдели ципата и захарта. Ври първоначално на силен огън и като започне да се сгъстява – на умерен, до желаната гъстота.
Посолява се на вкус  (добавя се чесъна) и след няколко минути се маха от огъня.
С този сос се заливат печените или пържени зеленчуци.
При поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Правя подобен сос, но без брашно, изварявам повече.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, най-често приготвям обикновен доматен сос,само с домати, но и този вариант е вкусен. Пък и малко разнообразие. :)

      Изтриване