Един малко
по-различен доматен сос, подходящ за заливка на печени или пържени тиквички,
патладжани, чушки, картофи.
Тук
има и други варианти за приготвяне на доматен сос:
Продукти
4
– 5 с. л. олио
1
кг домати (или домати от консерва 800 мл)
1
глава кромид лук
5
– 6 скилидки чесън
сол
1
с. л. брашно
1
равна ч. л. захар
магданоз
Приготвяне
Ситно
нарязаният или пасиран чесън може да се добави или в началото – при запържването
на лука, или в края, за да се усеща вкуса му.
В
сгорещената мазнина се запържва леко ситно нарязания лук (и чесън). Прибавя се брашното. Като се запържи се добавят доматите –
обелени и настъргани или рендосани на едро ренде, за да се отдели ципата и
захарта. Ври първоначално на силен огън и като започне да се сгъстява – на умерен,
до желаната гъстота.
Посолява
се на вкус (добавя се чесъна) и след
няколко минути се маха от огъня.
С
този сос се заливат печените или пържени зеленчуци.
При
поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Правя подобен сос, но без брашно, изварявам повече.
ОтговорИзтриванеВеси, най-често приготвям обикновен доматен сос,само с домати, но и този вариант е вкусен. Пък и малко разнообразие. :)
Изтриване