събота, 19 май 2018 г.

Печени тиквички (патладжани) с майонеза и кашкавал




Продукти   за тава с диаметър 28 см
2 бр. тиквички (патладжани) (650 г)
1 бр. морков (80-100 г)
1-2 скилидки чесън
200 г майонеза
1 глава лук
връзка пресен копър
около 60 г кашкавал (топено сирене)
1 ч. л. олио


Приготвяне
Лукът се нарязва на тънки полумесеци.
Морковът се настъргва на едро ренде, смесва се с пасирания чесън и майонезата.
Измитите и остъргани от кората тиквички се нарязват на кръгчета с дебелина 1.5 см и се нареждат се в намазнена с олиото тава. Празните места около кръгчетата се запълват с парченца тиквички. Всичко леко се посолява.

Понеже тиквичките веднага ще пуснат сок, бързо и равномерно се покриват с майонезената смес. Така се избягва по-продължителното печене.
Полумесеците лук може да се поръсят или върху майонезената смес, или под нея – върху тиквичките. За окончателния вкус няма значение.

Всичко се поръсва обилно със ситно нарязан копър и рендосаният на едро ренде кашкавал.


Запича се във фурната на 200 градуса С за 20 – 30 минути. Ако отгоре започне да се запича много, се намалява на 180 градуса С или се включва само долен реотан.


По същият начин се приготвят и патладжаните, но след като се нарежат на кръгчета се посоляват, престояват 20-30 минути, изплакват се и се подсушават.


Приятен апетит!


Източник: blog.kp.ru
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

3 коментара:

  1. Тили,
    много интересна рецепта за тиквички и патладжани.При това много лесна, а ефектна.Чудесно предложение за лятото когато тиквичките са в изобилие.Тази година засях много тиквички за цвят.
    Поздрави и успешен ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, майонезата може да се замени със сметана. И наистина лесно се приготвя. А с цветовете на тиквичките наистина се приготвят много вкусни ястия.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Никога не ми е хрумвало да приготвя така тиквички.

    ОтговорИзтриване