Продукти за тава с диаметър 28 см
2 бр. тиквички (патладжани) (650 г)
1 бр. морков (80-100 г)
1-2 скилидки чесън
200 г майонеза
1 глава лук
връзка пресен копър
около 60 г кашкавал (топено сирене)
1 ч. л. олио
Приготвяне
Лукът се нарязва на тънки полумесеци.
Морковът се настъргва на едро ренде, смесва се с
пасирания чесън и майонезата.
Измитите и остъргани от кората тиквички се нарязват на
кръгчета с дебелина 1.5 см и се нареждат се в намазнена с олиото тава. Празните
места около кръгчетата се запълват с парченца тиквички. Всичко леко се
посолява.
Понеже тиквичките веднага ще пуснат сок, бързо и равномерно
се покриват с майонезената смес. Така се избягва по-продължителното печене.
Полумесеците лук може да се поръсят или върху
майонезената смес, или под нея – върху тиквичките. За окончателния вкус няма
значение.
Всичко се поръсва обилно със ситно нарязан копър и
рендосаният на едро ренде кашкавал.
Запича се във фурната на 200 градуса С за 20 – 30
минути. Ако отгоре започне да се запича много, се намалява на 180 градуса С или
се включва само долен реотан.
По същият начин се приготвят и патладжаните, но след
като се нарежат на кръгчета се посоляват, престояват 20-30 минути, изплакват се
и се подсушават.
Приятен апетит!
Източник: blog.kp.ru
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванемного интересна рецепта за тиквички и патладжани.При това много лесна, а ефектна.Чудесно предложение за лятото когато тиквичките са в изобилие.Тази година засях много тиквички за цвят.
Поздрави и успешен ден !
Ели, майонезата може да се замени със сметана. И наистина лесно се приготвя. А с цветовете на тиквичките наистина се приготвят много вкусни ястия.
ИзтриванеПоздрави!
Никога не ми е хрумвало да приготвя така тиквички.
ОтговорИзтриванеВеси, затова споделяме и си разменяме идеи! :)
ИзтриванеПоздрави!