неделя, 20 май 2018 г.

Супа от агнешка главичка с ориз или булгур

С булгур
 
С ориз, лапад и киселец

Продукти
1 агнешка главичка (около 950 г)
1 глава стар лук (100 г)
1 морков (100 г)
по желание – парче корен от целина (20-30 г)
2 – 3 пълни с. л. ориз (булгур) – (40-60 г)
200 г домати от консерва
сол
1 яйце
4 – 5 пълни с. л. кисело мляко
пресен джоджен

(по желание - няколко листа лапад, киселец, препечено сушено люто чушле)

Приготвяне
Добре почистената и измита агнешка главичка се залива с 1,6 л студена вода в тенджера под налягане (ако се вари в обикновена тенджера, количеството на водата трябва да се увеличи). След като водата заври, се отпенва и се посолява на вкус. Затваря се капака на тенджерата под налягане и след като заври се намалява силата на огъня.  Ври 40 - 45 минути. Маха се от огъня и след десетина минути тенджерата се отваря.
Изважда се сварената главичка и след като поизстине се отделя месото. Мозъкът и езикът може да се консумират отделно, леко посолени.
Бульонът се прецежда в обикновена тенджера. Слага се да заври и се прибавят ситно нарязания лук, рендосаните на едро ренде морков и целина и ориза (булгура).
След като оризът и зеленчуците се сварят, се прибавят доматите и нарязаното на парченца месо ( в единия от вариантите на супата,  приготвена с ориз, прибавих 3 неголеми листа от лапад, почистени от средната жилка и 3 листенца киселец, ситно нарязани). Пробва се на сол.
Супата ври 10-тина минути и се отстранява от огъня. Маха се капака и се оставя леко да се охлади.
В това време се приготвя застройката. С тел се разбива яйцето и киселото мляко. Прибавят се 2 – 3 с. л. студена вода и постепенно, при непрекъснато разбъркване с телта, на тънка струйка, течност от горещата супа. Застройката се изсипва на тънка струйка при непрекъснато разбъркване обратно в супата.

Готовата супа се поръсва със ситно нарязан пресен джоджен. По желание може да се поднесе поръсена със ситно нарязано препечено сухо люто чушле.


Супата може да се поднесе както незастроена, така и застроена. Освен това зеленчуците може предварително да се запържат и тогава да се добавят.
Ако се налага претопляне на супата за повторна консумация, трябва да се затопли на слаб огън при непрекъснато разбъркване, за да не се пресече застройката.

Приятен апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

8 коментара:

  1. Голяма вкусотия, а последните две снимки ме привличат неудържимо. Тили, чудесни предложения, сезонни, вкусни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Тили,
    преди години особено през пролетта често правех супа от агнешка главичка.Сега баба и дядо, а и татко вече починаха и няма на кого да правя толкова често, но се получава вкусна и ефектна, чудесна пролетно - лятна супа.
    Поздрави , успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, наистина е много вкусна. Естествено през пролетта се приготвя повече, но както сега има по магазините през цялата година агнешки главички, можем да ѝ се насладим по-често. Поздрави!

      Изтриване
  3. А това пък колко го обичам...Супер е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, наистина много вкусна е тази чорбица!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Стана божествена, въпреки липсата на пресен Лапад. Благодаря за рецептата:)

    ОтговорИзтриване