неделя, 24 юни 2018 г.

Задушени картофи в тенджера под налягане



Този бърз и лесен начин за приготвяне на задушени картофи видях при Веси
И друг път съм писала, че тенджерата под налягане е най-използвания уред в нашата кухня. Естествено не можех да не се възползвам от идеята и останах много доволна.

Продукти за 2 порции
500 г картофи
30 г масло (олио)
сол
копър (магданоз, естрагон)

по желание допълнително – сирене; яйца; смес от чесън, копър и оцет;


Приготвяне
Измитите картофи се обелват и нарязват на кубчета или резени с големина по желание (ако се ползват пресни и са малки, може да се оставят и цели).  Поръсват се със сол и се разбъркват добре. Така те равномерно се осоляват и пускат малко течност.
В тенджерата под налягане се добавя мазнината и след като леко се сгорещи – картофите. Разбърква се добре, за да се омаслят картофите. Вода не се добавя.
Затваря се капака на тенджерата и след като започне да съска, се намалява силата на огъня до минимум . Ври 5 -10 минути.
Маха се от огъня и след няколко минути внимателно се отваря капака.
Задушените картофи се поднасят  поръсени със ситно нарязан копър или друга харесвана зелена подправка.

Чудесно вървят с поръсено отгоре ситно натрошено сирене;



или залети с леко разбити и подсолени яйца и позапържени  малко, за да се втвърдят яйцата;



или с любимата смес от ситно нарязан пресен (или скилидки ) чесън, сол и оцет;



Приятен апетит!


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Страхотни, Тили! Благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, аз пък ти благодаря за рецептата! Многократно вече е направена! Днес ги приготвих с чесън и оцет като гарнитура към печени на скара кюфтета.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Добър ден.
    Рецептата ми хареса.
    Реших да опитам. Сложих зехтин вместо
    масло.Картафите станаха вкусни,но са задушени и нямат вида и цвета на тези от снимката.
    Моля за мнение и съвет,за да постигна вашия резултат. БЛАГОДАРЯ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се за късния отговор - едва сега виждам коментара. Рецептата е за "Задушени картофи в тенджера под налягане". Не са пържени и не могат да имат този цвят и коричка като при пържените. Леко запеченият вид на картофките е от долната им страна, където се допират в дъното на тенджерата. Опитайте след като започне да съска клапана, да не намалявате на минимум огъня, а да го оставите на средна степен. Аз работя на газов котлон и ми се получава много лесно. Надявам се да се получи и при Вас. :)

      Изтриване