Този бърз
и лесен начин за приготвяне на задушени картофи видях при Веси
И друг
път съм писала, че тенджерата под налягане е най-използвания уред в нашата
кухня. Естествено не можех да не се възползвам от идеята и останах много
доволна.
Продукти за 2 порции
500 г
картофи
30 г
масло (олио)
сол
копър
(магданоз, естрагон)
по
желание допълнително – сирене; яйца; смес от чесън, копър и оцет;
Приготвяне
Измитите
картофи се обелват и нарязват на кубчета или резени с големина по желание (ако
се ползват пресни и са малки, може да се оставят и цели). Поръсват се със сол и се разбъркват добре.
Така те равномерно се осоляват и пускат малко течност.
В
тенджерата под налягане се добавя мазнината и след като леко се сгорещи –
картофите. Разбърква се добре, за да се омаслят картофите. Вода не се добавя.
Затваря
се капака на тенджерата и след като започне да съска, се намалява силата на огъня
до минимум . Ври 5 -10 минути.
Маха се
от огъня и след няколко минути внимателно се отваря капака.
Задушените
картофи се поднасят поръсени със ситно
нарязан копър или друга харесвана зелена подправка.
Чудесно вървят
с поръсено отгоре ситно натрошено сирене;
или
залети с леко разбити и подсолени яйца и позапържени малко, за да се втвърдят яйцата;
или с
любимата смес от ситно нарязан пресен (или скилидки ) чесън, сол и оцет;
Приятен
апетит!
Страхотни, Тили! Благодаря за доверието!
ОтговорИзтриванеВеси, аз пък ти благодаря за рецептата! Многократно вече е направена! Днес ги приготвих с чесън и оцет като гарнитура към печени на скара кюфтета.
ИзтриванеПоздрави!
Добър ден.
ОтговорИзтриванеРецептата ми хареса.
Реших да опитам. Сложих зехтин вместо
масло.Картафите станаха вкусни,но са задушени и нямат вида и цвета на тези от снимката.
Моля за мнение и съвет,за да постигна вашия резултат. БЛАГОДАРЯ.
Извинявам се за късния отговор - едва сега виждам коментара. Рецептата е за "Задушени картофи в тенджера под налягане". Не са пържени и не могат да имат този цвят и коричка като при пържените. Леко запеченият вид на картофките е от долната им страна, където се допират в дъното на тенджерата. Опитайте след като започне да съска клапана, да не намалявате на минимум огъня, а да го оставите на средна степен. Аз работя на газов котлон и ми се получава много лесно. Надявам се да се получи и при Вас. :)
Изтриване