Пролетно
време, когато има зелени джанки, не пропускам да сготвя Постна
чорба от зелен фасул с джанки
и Зелен
фасул с джанки .
Затова когато мярнах някъде из кулинарните
групи снимка на прясно зеле с джанки, веднага го сготвих. Джанките придават
много приятна киселина на зелето и напълно заместват доматите.
Продукти
за 2 порции
500 г прясно зеле
10-тина броя джанки
3 с. л. олио
1 с. л. доматено пюре(2 с. л. лютеница или 1 ч. л.
червен пипер)
1 гл. лук (50 г)
1 морков (50 г)
1 ч. л. сол +
за досоляване
копър
по желание - корен или стрък целина, чесън
Приготвяне
Зелето се нарязва на 4 парчета и след това на тънки
ивици. Посолява се с 1 равна ч. л. сол и се претрива. Така престоява 15-тина
минути, докато се приготвят другите продукти. По този начин зелето омеква, пуска
малко сок и не е необходимо да се добавя след това повече вода, за да го
покрие, което скъсява и времето за готвене.
Прибавят се настъргания на едро ренде морков и по
желание ситно нарязано или настъргано парче корен или стрък целина и цели или
нарязани на филийки скилидки чесън.
Ползвам тенджера под налягане. Ако ястието се готви
в обикновена тенджера, трябва да се увеличи количеството на водата, защото ще
се готви по-продължително време.
В тенджерата под налягане, в сгорещената мазнина се
запържва леко ситно нарязания лук. Ако се използва червен пипер, се добавя и
веднага се прибавя сместа със зелето, 100 мл топла вода и (ако не се ползва
червен пипер) - съответно доматеното пюре (лютеницата). Разбърква се хубаво.
Затваря се капака на тенджерата и след като започне да съска, се намалява
силата на огъня до минимум и се вари 15 - 20 минути. Маха се тенджерата от
огъня и след 5- 10 минути се отваря
капака.
Ако е необходимо се досолява на вкус, прибавят се
измитите джанки и се задушава още няколко минути докато омекнат.
Поднася се поръсено със ситно нарязан пресен копър.
- Внимавайте с костилките от джанките – за разлика
от при Зелен
фасул с джанки , ако джанките са се поразварили, тук костилките трудно се различават
по цвят от сготвеното зеле и особено, ако се хранят и малки деца, трябва
предварително да се махнат от техните порции!
Приятен апетит!
Тили, толкова са апетитни тези снимки, че усетих аромата и вкуса на ястието. Чудесно предложение. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Простичко, но вкусно ястие!
ИзтриванеПоздрави!
Ей това ястие съм го чувала преди година от мой колега, така и не направих, благодаря, че ме подсети, Тили!
ОтговорИзтриванеДобре че е Интернета, та да се подсетим за такива ястия!
ИзтриванеПоздрави!