Имах 1
тиквичка, не стига за кюфтета и реших да добавя малко картофи. Съотношението на
тиквички/картофи е ориентировъчно, може да са на равно или с превес на
картофите. Аз съм посочила количеството, което съм употребила. Общо бяха около
800 г и се получиха 12-13 кюфтета.
Продукти
470 г
тиквички
330 г
картофи
1 глава
лук
1-2
скилидки чесън
2 яйца
100 – 150
г обикновено сирене
сол
по 1
пълна с. л. брашно - обикновено и царевично, и галета
1 равна
ч. л. бакпулвер
пресен
копър
олио за
пържене
Приготвяне
Остърганите
тиквички и обелените картофи се настъргват на ситното ренде. Посоляват се с 1
равна ч. л. сол. Оставят се в наклонен съд, за да се отцеди по-голямата част от
течността, която ще отделят. След това се прехвърлят върху марля в гевгир и се
оставят 20-тина минути да се доотцедят.
Изстискват
се хубаво с марлята и се прехвърлят в купа. Добавят се ситно нарязания лук и
пасиран чесън, натрошеното сирене, ситно нарязания копър, яйцата и сместа от
брашната, галетата и бакпулвера.
Всичко
се разбърква добре. Ако се налага се добавя още малко брашно.
От
сместа се загребва с лъжица и се поставя в сгорещеното олио. Отгоре леко се
притиска.
Пържат
се на умерен огън от двете страни до готовност.
Може да се
поднесат с млечно-чеснов сос.
Предпочитам
с домати, заради сиренето в сместа.
Приятен
апетит!
Невероятни са!Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Аля!
ИзтриванеПрегръдки и за теб!
Сега им е сезона, толкова са апетитни твоите кюфтенца, Тили! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТака е, Катенце - сега им е сезона и трябва да се разнообрази менюто с тях! :)
ИзтриванеПоздрави!
Обичам тиквички и всякакви тяхни съчетания ...
ОтговорИзтриванеразкошно е новото ти предложение, Тили.
Много апетитни и със сигурност - вкусни.
Благодаря, поздрави за теб и хубаво лято.
Благодаря, Диана! И в нашето семейство са любими и се опитвам да приготвям различни ястия с тях.
ИзтриванеХубаво и приятно лято и на теб!
Здравейте! Кюфтенцата изглеждат страхотно,но картофите успяват ли да се сготвят?
ОтговорИзтриванеДа, разбира се. Както съм записала - пържа ги на умерен огън.
ИзтриванеПоздрави!
Много добра рецептата,вкусотиики голямаПравя ги често заливам сос млечен сос с кисело мляко,майонеза,копър,чесън,черен пипер,млян ,олио малко и солСупер са
ИзтриванеСамо да отбележа, че по този начин стават и на фурна. Количествата са произволни, но лично аз наблягам на тиквичките.
ОтговорИзтриванеГергана, благодаря че сподели. След публикацията в блога съм ги правила още доста пъти, в различно съотношение на продуктите и съм ги пекла, но не съм отбелязала. Печени повече ги харесваме. :) Поставям хартия за печене в тавата и я напръсквам с олио. Отгоре разпределям на купчинки сместа, поръсвам с олио и пека.
Изтриване