сряда, 27 юни 2018 г.

Кюфтета от тиквички и сурови картофи




Имах 1 тиквичка, не стига за кюфтета и реших да добавя малко картофи. Съотношението на тиквички/картофи е ориентировъчно, може да са на равно или с превес на картофите. Аз съм посочила количеството, което съм употребила. Общо бяха около 800 г и се получиха 12-13 кюфтета.

Продукти
470 г тиквички
330 г картофи
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
2 яйца
100 – 150 г обикновено сирене
сол
по 1 пълна с. л. брашно - обикновено и царевично, и галета
1 равна ч. л. бакпулвер
пресен копър
олио за пържене

Приготвяне
Остърганите тиквички и обелените картофи се настъргват на ситното ренде. Посоляват се с 1 равна ч. л. сол. Оставят се в наклонен съд, за да се отцеди по-голямата част от течността, която ще отделят. След това се прехвърлят върху марля в гевгир и се оставят 20-тина минути да се доотцедят.
Изстискват се хубаво с марлята и се прехвърлят в купа. Добавят се ситно нарязания лук и пасиран чесън, натрошеното сирене, ситно нарязания копър, яйцата и сместа от брашната, галетата и бакпулвера.
Всичко се разбърква добре. Ако се налага се добавя още малко брашно.
От сместа се загребва с лъжица и се поставя в сгорещеното олио. Отгоре леко се притиска.
Пържат се на умерен огън от двете страни до готовност.
Може да се поднесат с млечно-чеснов сос.

Предпочитам с домати, заради сиренето в сместа.


Приятен апетит!


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

11 коментара:

  1. Невероятни са!Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Сега им е сезона, толкова са апетитни твоите кюфтенца, Тили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Катенце - сега им е сезона и трябва да се разнообрази менюто с тях! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Обичам тиквички и всякакви тяхни съчетания ...
    разкошно е новото ти предложение, Тили.
    Много апетитни и със сигурност - вкусни.
    Благодаря, поздрави за теб и хубаво лято.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! И в нашето семейство са любими и се опитвам да приготвям различни ястия с тях.
      Хубаво и приятно лято и на теб!

      Изтриване
  4. Здравейте! Кюфтенцата изглеждат страхотно,но картофите успяват ли да се сготвят?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, разбира се. Както съм записала - пържа ги на умерен огън.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Много добра рецептата,вкусотиики голямаПравя ги често заливам сос млечен сос с кисело мляко,майонеза,копър,чесън,черен пипер,млян ,олио малко и солСупер са

      Изтриване
  5. Само да отбележа, че по този начин стават и на фурна. Количествата са произволни, но лично аз наблягам на тиквичките.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гергана, благодаря че сподели. След публикацията в блога съм ги правила още доста пъти, в различно съотношение на продуктите и съм ги пекла, но не съм отбелязала. Печени повече ги харесваме. :) Поставям хартия за печене в тавата и я напръсквам с олио. Отгоре разпределям на купчинки сместа, поръсвам с олио и пека.

      Изтриване