Изостанала
течна сметана, която трябва да се употреби докато не ѝ изтече срока на годност
и малко останало мляко. Реших вместо за нещо сладко да ги оползотворя за
направата на хляб. Сполучлива комбинация за пухкав хляб на конци!
Продукти
1 кг
брашно
200 г
течна сметана Pilos 30 %
300 мл
прясно мляко
200 мл
вода
14 г
суха мая
4 с. л.
олио
2 ч. л.
сол
4 ч. л.
захар
2
правоъгълни форми за кекс с размери 35 см/9 см/5,5 см
Приготвяне
Продуктите
са със стайна температура, а прясното мляко и водата – леко затоплени.
Брашното
предварително се пресява 3 пъти.
Половината
от него се смесва със сухата мая и захарта. В средата се прави кладенче и се
прибавят сметаната, прясното мляко, олиото и водата, с разтворената в нея сол.
Разбърква се хубаво няколко минути с бъркалките за тесто на миксера. Постепенно
се прибавя от останалото брашно. След като започне трудно да се разбърква с
миксера, тестото се прехвърля върху набрашнен плот и се доомесва докато стане
меко, гладко и еластично. Накрая се удря стотина пъти върху плота.
Поставя
се в намаслена купа и се покрива с капак или кърпа. Втасва на топло докато
удвои обема си.
Втасалото
тесто се прехвърля върху леко набрашнен плот и се разделя на 2 равни части.
Всяка част се разделя на 3, които се оставят покрити за 10-тина минути, за да
починат. След това се оформят на фитили с дължина около 40 см. Сплитат се на
плитка, като за по-равномерното сплитане най-добре е то да започне от средата на фитилите, първо към
единия край, след това пак от средата към другия край.
Оформената
плитка се поставя в кексовата форма, предварително застлана с хартия за печене.
По
същият начин се оформя и другата половина от тестото.
Така
оформените хлебчета се покриват и оставят на топло да втасат. Намазват се с
олио и се пекат едновременно в предварително загрята фурна на около 170 градуса
( съобразете се с вашата фурна!).
Изпечените
хлебчета, след като леко се охладят, се прехвърлят върху скара и се покриват с
кърпа.
Приятен
апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много хубав хляб е станал :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кайти! :)
ИзтриванеАбсолютен разкош, толкова мекичък и пухкав изглежда този хляб! За много години, Тили! Здраве и късмет през Новата 2019 година!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оценката и пожеланията, Кате! :) За много години и на теб!
ИзтриванеКато козунак е станал, чудесен е!
ОтговорИзтриванеТочно! Аз козунаците не мога да ги направя така на конци, но хляба стана! :)
Изтриване