петък, 18 януари 2019 г.

Орехови кравайчета (рогчета) без яйца и набухвател


И това е рецепта от старите тетрадки.



Имам подобни Ванилени кифлички ,  но тези са още по-крехки, пръхкави, топящи се в устата!

Продукти 
140 г масло
70 г пудра захар
180 г брашно
70 г смлени орехови ядки

150-200 г пудра захар за овалване
2 пакетчета ванилия (0,4 г)

Дозата е за 24-25 бр, за 1 тава с размери 35/35 см.

Приготвяне
В подходяща купа много мекото (но не разтопено) масло се разбива с пудрата захар на крем. Прибавя се пресятото брашно и смлените орехи. С лъжица или шпатула се омесва тесто. Прехвърля се върху леко набрашнен  плот и се събира на топка, без да се меси повече. Увива се в свежо фолио или найлон и се оставя в хладилника  или на хладно поне за 1 час.

Охладеното тесто се оформя на тънко (около 3-4 см)  руло и се нарязва  на 24–25 еднакво големи парченца, които се завиват на рогчета (на дъга)  с дължина около 7 см. 
Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене (5 реда, по 5 кифлички). При печене леко се надуват.
Пекат се в предварително загрята фурна на 170 – 180 градуса С, за 12-13 минути.Трябва да останат почти бели.
Още горещи много внимателно (защото са изключително крехки) се овалват в смесената с ванилиите пудра захар. 
Може да се направят няколко дни преди поднасянето. Напълно изстинали се съхраняват в метална кутия.




Приятен апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Чудни! Гледам за децата да имам домашни бисквити. Ще им направя тези. Върна ме в детството. ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Михаела, хубаво е човек да се върне в детството! :) Надявам се и децата да ги харесат.

      Изтриване
  2. Прелест! Правила съм подобни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, има различни рецепти с тази форма. "Лошото" е, е са много спорни и бързо изчезват! :)

      Изтриване