Бърза за
приготвяне пролетна супа.
Продукти
около 300
г зеленийки (спанак, лапад, коприва, лобода)
3 пълни
с. л. булгур
1 малък
морков
3-4
стръка зелен лук
1 стрък пресен
чесън
3 с.л.
олио
сол
1,2 л
вода
1 жълтък
3-4
пълни с. л. кисело мляко
пресен
джоджен
смлян черен
пипер
по
желание: препечено сухо люто чушле и при сервиране – натрошено сирене
Приготвяне
Използвах
лапад, коприва и няколко листа киселец.
Почистените
и измити зеленийки, лука и чесъна се нарязват на ситно, морковът се рендосва на
едро ренде.
Във
врящата вода се поставя булгура и моркова. След като булгурът омекне (той се сварява бързо), се добавят: лука, чесъна, зеленийките, олиото,
сол на вкус (ако
след това се поръсва със сирене, солта трябва да е по-малко) и се вари десетина минути.
Маха се
от огъня, отхлупва се и се оставя няколко минути да се охлади.
В купа се
разбива жълтъка с киселото мляко. На тънка струйка се добавя от течността на
супата, като непрекъснато се разбива. Застройката се връща пак на струйка в
супата, като се разбърква.
При
сервиране се поръсва със ситно нарязан джоджен.
По
желание - със смлян черен пипер; натрошеното сухо чушле и натрошено сирене.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванечудесно предложение с булгур.Много често го ползвам, но и твоето предложение много ми допадна.Сега през Великия пост бих го приготвила без сирене.
Поздрави сърдечни !
Ели, у нас булгурът измести ориза. :) Радвам се че предложението ми ти допада.
ИзтриванеПриятни почивни дни!
Изглежда безумно вкусно, ще я имам предвид.
ОтговорИзтриванеВеси, слабост са ми тези супи и ястията със зеленийки!
Изтриване