С тези чудесни
банички-мъфини виртуално черпя за 7-та
годишнина на блога.
И както
съм писала – „Ще се радвам ако откриете нещо вкусно и интересно за вас и
близките ви хора !“ J
Продукти
форма за
мъфини с 12 гнезда
10 бр. фини
кори за баница (използвала
съм „Фамилия“, „Белла“)
За плънката:
200 г
сирене
3 яйца
200 г
кисело мляко
щипка
сода
100 мл
олио (или комбинация олио и масло)
1,5 с.
л. брашно
Приготвяне
В
гнездата на формата за мъфини се поставят хартиени капсули.
Приготвя
се плънката, като се смесва натрошеното сирене с останалите продукти.
Корите
се делят на 2 групи - по 5 бр във всяка.
Намазва
се една кора с около 2-2,5 с. л от
плънката, като хубаво се намазват и краищата. Върху нея се поставя втора кора,
която също се намазва. Така се процедира и с останалите три кори.
Общо
петте кори се навиват по късата страна до колкото е възможно на стегнато руло,
което се разрязва с остър нож на 6 еднакви части (на корите „Фамилия“
и „Белла“, на които тясната страна е 32 см, разделени на 6 е равно на около 5
см за всяка част).
Новополучените
рулца се поставят изправени в хартиените кошнички.
Отгоре не се намазват с нищо
– при печенето от плънката излиза и ги облива леко.
Пекат се
в предварително загрята фурна, на 180
градуса С, за около 25-30 минути, до зачервяване.
Бележки:
- Три пъти приготвям тези банички, с различни марки кори.
Първият и третият път – с фини кори „Фамилия“ и „Белла“, вторият път с донесени
сръбски, които бяха по- дебели. Резултатът е различен – при сръбските не се
навлажниха много, вътре не се изпекоха добре и останаха тестени. Така че корите
трябва да са фини;
- поради това че фините кори бързо се навлажняват, трябва да се работи по-бързо с
нанасянето на плънката, навиването им на руло и разрязването. Да не се ползва
хартията от пакета, а да се работи върху плота, защото рулото става доста меко и залепва;
- двете крайни отрязани парчета от рулото да се поставят с
външния край надолу в хартиените капсули, защото колкото и старателно да се
стремим да нанесем равномерно плънката, не се получава и остават леко
ненавлажнени;
- поставени в хартиените капсули рулцата имат неугледен вид,
леко „пихтиести“, но при изпичането се надуват и оформят;
Приятен
апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
чудесни са :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря! :)
ИзтриванеЧерпя се с баничка, Инче и ти пожелавам още много години кулинарно вдъхновение!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Заповядай, Ив, почерпи се! Сърдечно благодаря за пожеланията! :)
ИзтриванеЧудни банички, Тили! Като всяка рецепта в блога ти! Желая нестихващо вдъхновение и още много вкусни рецепти да споделяш с аудиторията. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за пожеланията, Кате! Прегръдки!
Изтриване