Стара
рецепта, от 80-те години на миналия век,
когато се появиха бройлерите на пазара.
Тази
рецепта ме накара да се замисля как се изменят през годините начините на приготвяне
на ястията – появата на нови съдове и уреди; подправки; обогатяването им с добавянето
на още продукти; по онова време пилетата се продаваха цели, сега има всякакви разфасовки; и пр.
Рецептата
е съвсем простичка и лесна и я давам в първият ѝ вид. След това допълвам как
съм я приготвила сега.
Продукти
1 пиле
(около 800 г)
125 г
масло (по онова време беше „или маргарин“)
250 мл
бира
сол
черен пипер
червен пипер
Приготвяне
Измитото
пиле се нарязва на порции, поръсва се със сол, черен и червен пипер и се
нарежда в тавичка. Върху него се слагат парченца масло и се залива с бирата.
Пече се в гореща фурна до зачервяване.
И
последния вариант, който приготвих:
Продукти за 2 порции
2 пилешки
бутчета с подбедрицата – около 500 г
50 г
масло
250 мл
бира
марината
– Унисос (може соев сос или сол), горчица, мед
400 г
картофи
сол
естрагон
(тарос)
малка глава
кромид лук
2-3 скилидки
чесън
плик за
печене
Приготвяне
Бутчетата
намазах с горчица, мед и Унисос и оставих да се мариноват покрити за около час
в хладилника.
След
това ги сложих в плик за печене, плюс главата
лук, нарязана на осминки; скилидките чесън;
картофите, нарязани на кубчета, леко посолени и овкусени с малко
естрагон; бирата и маслото.
Пликът
поставих в тавичка, като отгоре с игла направих няколко дупки, за да не се
спука при печенето.
Фурна
загрята на 200 градуса С, горен и долен реотан, с вентилатор. След като
течността в плика завря, намалих на 180 градуса и изключих вентилатора. Пече се
до зачервяване на месото и картофите.
Вкусотия!
Особено сосчето, което ми е любимо. J
Ако
нямате плик за печене, продуктите се
поставят в тавичката, която може да се покрие с алуминиево фолио; или се
използва съд с капак (от огнеупорно стъкло или керамичен), но тогава той се
поставя в студена фурна.
Приятен
апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, припомняш ми едно любимо ястие :)
ОтговорИзтриванеПилетата бяха наистина цели, но и имаха вкус!
В скоро време ще се възползвам от рецептата ти.
Прегъдка!
Дани, то всичко имаше друг вкус - месото, млякото и млечните продукти, хляба, зеленчуците и какво ли не!
ИзтриванеРадвам се че съм припомнила нещо така вкусно!
Прегръдка и от мен!
Това си беше празнична рецепта:)
ОтговорИзтриванеНапълно си права, Веси! :)
Изтриване