неделя, 28 март 2021 г.

Питка „Вълнено руло“ (Wool Roll Bread)



Преди месец, в първия ден на публикуването,  случайно видях питката в ЮТуб. Бях много впечатлена. Първата мисъл, още преди да изгледам видеото, беше за направата на козунак. След като го изгледах реших да приготвя питка. Интересно ми беше оформянето, не съставките. И така се пробвах с питка за 8-ми март. Не се получи същото на вид, макар че като питка беше много вкусна. Видях си грешките ( голяма дължина на рулата; нарязано на широки лентички; наложи се рулата да свия на кравай; голям диаметър на използваната тава) и затова пробвах втори път, със сегашното предложение.

Моите продукти нямат нищо общо с оригинала, което показва, че може да се приготви и с друго тесто, оформянето е важно.

Сега в ЮТуб е наводнено с този хляб. С най-различна плънка; с други съставки; в различни цветове – розов, зелен, кафяв. Има и вече като козунак. Това ще е следващото ми изпълнение.

Продукти  които използвах

400 г брашно тип 500

1 ч. л. сол

2 ч. л. захар

7 г суха мая (за 500 г брашно)

1 ч. ч. кремообразна извара Pilos

50 мл хладка вода

5 с. л. олио

1 яйце + 1 белтък

За намазване – 1 жълтък и няколко капки олио

 Чаша с обем 200 мл.

Форма с подвижно дъно, с диаметър 22 см и височина 7 см.

 Приготвяне

Продуктите на стайна температура, брашното 3 пъти пресято.

На дъното на формата се поставя кръг хартия за печене, а страната се намазва с масло.    

     За приготвяне на тестото използвах кухненски робот Bosch 3501М. Поставих в купата му предварително пресятото брашно, солта, захарта, и сухата мая.  Смесих на първа скорост за 10 секунди, след което прибавих изварата, водата, олиото, леко разбитите яйце и белтък. Пуснах отново на ниска скорост за 60 секунди. Прехвърлих  готовото тесто върху набрашнен плот.

     По стандартния начин – смесва се пресятото брашно със солта, захарта и сухата мая. Прави се кладенче в средата, прибавя се изварата, олиото, яйцето и белтъка и по малко от водата и се замесва меко и еластично тесто.

    След като е омесено добре се оформя на топка и поставя да втаса в намазана с олио тенджера,  с капак , във фурна, предварително загрята на 50 градуса С. Изключва се  нагряването и се оставя само да свети лампичката на фурната.

     След като тестото втаса, се прехвърля върху набрашнен плот и се премесва няколко пъти. Разделя се на 5 равни части (ако имате кантар може да го премерите и разделите на 5).  Оформят се  на топки и се  оставят да починат за 15 минути върху набрашнен плот, покрити със стреч фолио, найлон  или кърпа, за да не изсъхнат.



     Взима се първата топка и се оформя на руло. За тези съставки и количества на продуктите, както и за този диаметър на използваната форма, трябва да се разточи  с ширина 12 см и дължина около 25 см. Тук има няколко варианта:  да се остави така или да се намаже с малко меко масло или олио. Едната половина се разрязва  с нож за пица на тесни лентички с ширина около 4 мм. Точно тука се оказа тънкостта, за да се получи този ефект – в лентичките – трябва да са тесни!



    Започвайки от неразрязаната част се навива на руло и се поставя във формата за печене.




     Така се оформят и останалите 4 рула. Формата се покрива с кърпа, стреч фолио или капак и се поставя  във фурната да втасат.



     След като втасат се намазват с много добре разбития жълтък,  смесен с малко олио.



Питката се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна. След поставянето ѝ температурата се намалява на 170 градуса. При мен се изпече за около 50 минути.

Изпечената питка се изважда от фурната и се оставя за 10-тина минута да се охлади леко, след което се изважда от формата, маха се хартията за печене, покрива се с кърпа  и се поставя на скара до като изстине. (ако издържите до тогава да не отчупите от мекия и ароматен хляб! J




Като изстине напълно се завива с кърпа или се поставя в найлонов плик. 

Приятен апетит! 

Източник за оформянето: https://www.youtube.com/watch?v=ZGw0GuSx3_c&list=RDCMUCgzJrXg7oh7lj-bMC-pzkgw&start_radio=1&t=0


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Чудесна е, Тили :) И аз я гледах, даже съм наснимала начина на оформяне, но твоето обяснение (за тънките ленти ) идва съвсем навреме, благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кайти! То опита и грешките показват какво да се прави :). Даже и на тази питка първото руло не нарязах на толкова тесни ленти и веднага си пролича. Последните две вече ги улучих! Понякога има такива тънкости, които никой не споменава, а те допринасят за по-добрия вид или вкус на ястието.
      !

      Изтриване