Използвала
съм рецепта от стара готварска книга – от 1925 г, останала като спомен от майка
ми. Безценна съкровищница са тези книги! И други рецепти от нея съм приготвяла.
Продукти
600 г
свински език
1 дафинов
лист
5-6
зърна черен пипер
1-2
зърна бахар
2-3 с.
л. бяло вино
1 ч. л. сол
800 мл
вода
3 с.л. олио
2 глави лук
1 корен
магданоз (поради липса замених с по 1
с. л. замразени ситно нарязани дръжки магданоз и целина)
1 голям морков
1 пълна
ч. л. препечено брашно
по
желание - кисело мляко и сок от лимон
Приготвяне
Езиците
се поставят в студена вода, прибавя се дафиновия лист, бахара, черния пипер,
солта и виното. За сваряването им използвам тенджера под налягане. Необходими
са 40-50 минути. В обикновена тенджера е
необходимо доста по-дълго време.
След
като се сварят, още докато са горещи, се
обелват. И тук малко кухненски „тайни“, за да не се опарим и да стане по-бързо:
докато се бели единия език, другите стоят в горещия бульон. Забожда се вилица в
долната ( обратната) част на езика. Използва се ножче с остър връх и беленето започва
от задната част, където е по-груба кожата и по-трудно се бели и след това се преминава към върха на езика.
Обелените
езици се нарязват на филии.
Бульонът
се прецежда.
В
сгорещеното олио се задушават ситно
нарязания лук, рендосания на едро ренде морков, магданоза и целината. Като се
задушат се прибавя малко от бульона
(примерно 1 черпак).
Тук има
2 варианта – единият е сосът да е с така задушените зеленчуци, вторият е да се пасира.
Прибавят
се филийките език и се долива от бульона почти да ги покрие. Пробва се на сол. Ястието
ври още 10-15 минути. За уплътняване на соса в последните 5 минути се прибавя
препеченото брашно, размито в малко хладък бульон или вода.
Много
резервирано приех предложението да се добави кисело мляко и лимон. Затова
отделих малко от готовия сос и прибавих кисело мляко. Изключвайки малко
невзрачния вид (оказа се че самото кисело мляко не е с гладка структура, а стои
някак зърнесто) вкусът е напълно приемлив и това предложение съвсем не е за
пренебрегване. Не напразно се казва, че човек трябва първо да пробва, след това
да отрича!
Който и
вариант да се ползва - приятен апетит!
Тук ме спечели на мига. За съжаление у дома не искат и да видят език.
ОтговорИзтриванеВеси, и у дома имаше капризи, но вече са отделно и като са гладни сами си готвят и взе да им е вкусно! :) Но по принцип поне език не отказва никой. А ти си сготви само за теб - другите губят! :) :) :)
ИзтриванеПрегръдка!
Как съм го пропуснала това съкровище! Чудна е, Инче! И аз много уважавам подобни стари книги, толкова много ценни рецепти има в тях! :)
ОтговорИзтриванеКреми, права си, а и винаги може да се импровизира, като са запази основната идея в рецептата. :)
Изтриване
ОтговорИзтриванеНевероятни сте! Страхотна публикация! Браво на авторът! Поздрави и успех с развитието на този блог!
☛ Дигитална агенция Висео
☛ Дигитален маркетинг
☛ Един Клик
С пожелание за успешно развитие на проекта!
☛ Дамско издание Iwomanbox.com
☛ Интернет магазини
☛ Deva.bg
електронно издание за модерната жена
Благодаря, Павел! Успех и на вас!
Изтриване