Лесен
за приготвяне сладкиш. Може да се използва миксер или тел за разбиване.
Продукти
2
бр. яйца
щипка
сол
1
ч. ч. захар (180 г)
1
ванилия
1 ч. ч. кисело мляко (200 г)
1
ч. ч. грис (150 г)
1
ч. ч. брашно (125-130 г)
1
ч. л. бакпулвер
0,5 ч. ч. олио (100 мл)
плодове
1 ч. ч. или 50 г конфитюр
пудра
захар за поръсване
1
ч. ч. е с обем 200 мл
Тава
за печене 27 см/16 см/4,5 см
Приготвяне
Разбиват
се яйцата колкото да се съединят жълтъците и белтъците. Прибавя се солта и
захарта. Разбърква се, не да стане на крем, просто да се обединят и захарта да
започне да се топи.
След
това се прибавя ванилията и киселото мляко и отново се разбърква.
Добавя
се грисът и брашното, пресято с бакпулвера. Разбърква се с шпатула.
Накрая
се добавя олиото.
Всички
съставки се разбъркват хубаво до получаването на еднородна смес, която се
оставя покрита да престои поне половин час, за да набъбне грисът.
Дъното
и стените на тавата се намазват с олио. Изсипва се сместа. Нареждат се плодове
(например череши, вишни или други) или с чаена лъжичка се разпределя конфитюра.
Леко се притискат отгоре да потънат малко в сместа.
Сладкишът
се пече в предварително загрята фурна, на 180 градуса С, за около 40-45 минути.
След
като изстине може да се поръси с пудра захар.
Приятен
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар