събота, 2 април 2022 г.

Лозови сарми с булгур, сушени сини сливи и коприва



В блога имам рецепти за постни сарми и чушки с булгур:  Сарми със сини сливи и булгур; Сарми с булгур и листа от липа; Пълнени чушки с булгур, стафиди и орехови ядки . Тази рецепта ме заинтригува с добавката на коприва.  И си заслужава да се направи!

 


Продукти

лозови листа (пресни или замразени)

 

0,5  ч. ч. (100 мл) олио

2 бр. моркови

15 бр. сушени сини сливи без костилка

2 глави кромид лук

2-3  скилидки чесън

1 супена купа прясна коприва - листа и връхчета или 2 с.л. изсушена и стрита

1 ч. ч.  булгур (160 г)

сол

черен пипер смлян

1 ч. л. сух джоджен

1 ч. л. суха мащерка

1 к. л. сладък или лют червен пипер

5-6 стръка пресен джоджен

 

За соса: кисело мляко, сол, чесън

50 г запечени орехови ядки

1 бр. смокиново листо

 

Приготвяне

Булгурът се промива в няколко води и се оставя да кисне в последната вода, докато се подготвят другите продукти.

Ако се използват  пресни лозови листа, те  се  бланшират за 10 – 20 секунди във вряща, подсолена вода, след което веднага се изцеждат в гевгир, заливат със студена вода, за да се прекрати омекването им и отново се изцеждат. Замразените листа се изваждат от фризера и се оставят на стайна температура за 1 нощ.

Морковите се рендосват на едро ренде; лукът се нарязва на ситно; чесънът се нарязва на ситно или се пасира; сините сливи се нарязват на парченца с големина по желание; запечените на сух тиган ореховите ядки също.

В сгорещеното олио се задушават морковите и сливите. Като леко поомекнат се прибавя лука, малко по-късно чесъна и копривата. Задушават се  2-3  минути и се добавя отцедения булгур. Разбърква се добре, налива се 1,5 ч. ч гореща вода, овкусява се със сол, черен пипер (аз не слагам), сухия джоджен, мащерката и червения пипер. Покрива се с капак и се оставя да ври на тих огън, докато булгурът напълно поеме течността. Отстранява се от огъня и се оставя покрито докато се поохлади. Преди да се ползва плънката се добавя ситно нарязания пресен джоджен.



На всяко листо, върху опаковата страна, се слага 1-2 ч. л. (в зависимост от големината на лозовия лист) от сместа, завива се на пакетче, като се започне от долната част на листа, прегъва се върху плънката, след това се прегъва от двете страни и се навива на стегнато руло към върха.

Оформените сарми се нареждат в тенджера. Слага се смокиновия лист. Отгоре се поставя порцеланова чиния с дъното нагоре, за да не изплуват и да не се разпаднат при варенето.

Заливат се с топла, подсолена на вкус вода, леко да ги покрие. След като заври, огънят се намалява, защото ако е силен, сармите ще се развият. Трябва леко да къкри. Врат около 15 минути или до готовност на булгура. Отстранява се съда от огъня и остава така похлупен леко да се охладят.

Сармите се поднасят със сос, приготвен от кисело мляко овкусено със сол и пасиран чесън и отгоре поръсено с орехови ядки.
     Смокинов лист не съм слагала, защото в момента нямам, но придавал уникален вкус на ястието.
     Остана ми малко от плънката и напълних с нея една суха червена чушка. Има разлика във вкуса – лозовите сарми са леко киселички, докато чушката е сладка.

     Обикновено започвам приготвянето на плънката със задушаване на лука. Тук спазих реда, тъй като според авторката „когато се запържат първо морковите и сините сливи, се придава един много фин карамелен вкус и аромат, а черният пипер подсилва тези вкусове и допълнително ги обогатява“ .

 

Приятен апетит!

 

По източник 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Не съм добавяла коприва Тили.Но много ми допадна идеята.Прекрасно изглеждат сармичките.Чудни !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! И аз за пръв път добавям коприва и много ми харесаха.

      Изтриване