Продукти
· 1 ч.ч. булгур
· 1 глава кромид лук /праз или пресен лук/
· 1 малък морков
· по желание - 1 домат /пресен; от консерва или 1 ч. л. доматено пюре/
· сол или 1 кубче бульон по избор
· 4 - 5 с.л. олио
· подправки по избор
· пресни или консервирани листа от липа
Приготвяне
Ако се употребяват пресни листа и се налага, може да се бланшират за 1 – 2 минути във вряща, подсолена вода.
В сгорещеното олио се задушават ситно нарязаният лук и настърганият морков и след няколко минути настърганият домат.
Прибавя се булгурът, сол /кубчето бульон/, подправките /ако са сухи/ и 1 и 1/2 ч.ч. вода.
След като заври, се оставя на тих огън, докато булгурът поеме водата. Ако се ползват пресни подправки, се прибавят след като булгурът е отстранен от огъня.
Във всяко листо, върху опъковата страна, се слага от сместа, завива се на пакетче и се нареждат в тенджера.
Отгоре се слага порцеланова чиния, заливат се с топла, подсолена на вкус вода. Врат около 15 минути.
* Поднасят се с кисело мляко.
* По желание сосът може да се застрои с 1 яйце, 1 с.л. препечено брашно и 3-4 с.л. кисело мляко.
* Поднасят се с кисело мляко.
* По желание сосът може да се застрои с 1 яйце, 1 с.л. препечено брашно и 3-4 с.л. кисело мляко.
По същият начин приготвям ястиети и с листа от лобода.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тилия, ами ти си имала пост за сарми с липови листа, ама аз съм пропуснала....Страхотни са и съм сигурна, че са и много вкусни.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Жани, то всичко не може да се огледа, пък е и от първите публикации! А ястията с булгур ги харесваме.
ИзтриванеПриятна вечер!