На тази питка майстор е дъщерята :)
Продукти
- 500 г брашно /4 ч. ч. от 200 мл/
- 1 с.л. сол
- 20 г мая
- 1 ч.л. захар
- 500 г кайма
- 100 мл олио
- 4-5 глави лук
- подправки по избор
- масло
Приготвяне
Слага се маята да шупне със захарта, 1-2 с.л. брашно и малко топла вода. Брашното се пресява със солта, добавя се готовата закваска и постепенно хладка вода, докато се оформи средно по твърдост тесто. Може да се ползва и готово хлебно тесто.
В олиото и 1-2 с.л. вода се задушава ситно нарязаният лук, прибавя се каймата. След като се позапържи и тя и сместа леко поизстине, се добавят подправките (черен пипер, чубрица, шарена сол, кимион - кой каквато подправка харесва).
В олиото и 1-2 с.л. вода се задушава ситно нарязаният лук, прибавя се каймата. След като се позапържи и тя и сместа леко поизстине, се добавят подправките (черен пипер, чубрица, шарена сол, кимион - кой каквато подправка харесва).
Ако се прави 1 питка, тестото се разделя на 2 части, който се разточват с големината на дъното на тавата.
Едната половина се поставя в намаслената тава. Отгоре равномерно се разпределя каймата.
Покрива се с втората половина на тестото, като се притискат добре крайщата.
Ако се приготвят питки, от тестото се оформят топки, като в средата се слага от плънката. Нареждат се на разстояние в намаслената тава.
Питката се пече в предварително загрята умерена фурна - 180 градуса С.
Горещата изпечена питка /питки/ се намазва с малко масло. Покрива се с друга тава, за да се задуши и остане мека.
Здравейте, за питката с кайма http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2012/06/blog-post_10.html предлагам тестото, което се полага на дъното на тавата да се разточи малко повече така че малко да излиза от самата тава. След полагане на каймата и горното тесто като капак следва да се приберат крайщата от долното тесто отгоре върху капака. Аз смених плънката с изпържени парченца свинско месо /с подправки и много лук/. Стана страхотно :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за предложението, анонимен! Ще се възползвам при следващата направа на питката!
ИзтриванеВесело посрещане на Новата година!