Отдавна се каня да направя кекс с халва. Извадила съм си няколко рецепти от Интернета, преди почти 2 месеца купих и халва, но си остана само каненето! Докато се усетя, халвата започна да “намалява” , нямаше да стигне да изпълня точно някоя от рецептите и реших и тук да направя някаква импровизация.
След преглед на хладилника и килера се набавиха следните
ПРОДУКТИ
/1 ч. ч. = 200 мл/
4 яйца
125 г масло
0,5 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
2 – 2,5 ч. ч. брашно
140 г тахан халва
30 г сусамка
53 г вафла с халва и мед „Хели”
2 пълни с. л. кокосови стърготини
3/4 ч. ч. смес от стафиди, едро нарязани орехи, сушени фурми и кайсии
1 с. л какао
ПРИГОТВЯНЕ
Белтъците на яйцата разбих на твърд сняг.
Омекналото масло разбих на пухкав крем със захарта. Прибавих един по един жълтъците и след като се поеха напълно от сместа, добавих киселото мляко с разтворената в него сода, 2 ч. ч. брашно, смесени с начупените на парченца халва, сусамка и вафла, кокосовите стърготини и сместа от орехи и сухи плодове. Наложи се да добавя още малко брашно. Накрая прибавих и разбитите белтъци и внимателно и леко разбърках.
В намаслена и набрашнена форма за кекс изсипах половината от кексовата смес, поръсих какаото и отгоре сложих останалото тесто. И тук пак направих експеримент, като част от кекса поръсих със захарни пръчици, да видя какво ще стане след изпичането /получи се добре!/.
Кексът изпекох в предварително загрята фурна на 170 – 180 градуса С.
Резултатът - вкусен и ароматен кекс!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много сладко предложение! Интересна идея, Тилия! Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! Радвам се, че идеята ми ти харесва.Поздрави и от мен!
ИзтриванеНяма съмнения, че е вкусен и ароматен :)Снимките са страшно апетитни! Поздрави от мен.
ОтговорИзтриванеElti, благодаря ти за това, че оценяваш положително предложените от мен рецепти и снимки! Поздрави!
Изтриване