вторник, 12 юни 2012 г.

Кекс с халва и другo от хладилника и килера




Отдавна се каня да направя кекс с халва. Извадила съм си няколко рецепти от Интернета, преди почти 2 месеца купих и халва, но си остана само каненето! Докато се усетя, халвата  започна да намалява , нямаше да стигне да изпълня точно някоя от рецептите и реших и тук да направя някаква импровизация.
След преглед на хладилника и килера се набавиха следните

ПРОДУКТИ  
/1 ч. ч. = 200 мл/

4 яйца
125 г масло
0,5 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
2 – 2,5 ч. ч. брашно
140 г тахан халва
30 г сусамка
53 г вафла с халва и мед „Хели”
2 пълни с. л. кокосови стърготини
3/4 ч. ч. смес от стафиди, едро нарязани орехи, сушени фурми и кайсии
1 с. л  какао

ПРИГОТВЯНЕ

Белтъците на яйцата разбих на твърд сняг.
Омекналото масло разбих на пухкав крем със захарта. Прибавих един по един жълтъците и след като се поеха напълно от сместа, добавих киселото мляко с разтворената в него сода, 2 ч. ч. брашно, смесени с начупените на парченца халва, сусамка и вафла, кокосовите стърготини и сместа от орехи и сухи плодове. Наложи се да добавя още малко брашно. Накрая прибавих и разбитите белтъци и внимателно и леко разбърках.

В намаслена и набрашнена форма за кекс изсипах половината от кексовата смес, поръсих какаото и отгоре сложих останалото тесто. И тук пак направих експеримент, като част от кекса поръсих със захарни пръчици, да видя какво ще стане след изпичането /получи се добре!/.


Кексът изпекох в предварително загрята фурна на 170 – 180 градуса С.
Резултатът - вкусен и ароматен кекс!



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Много сладко предложение! Интересна идея, Тилия! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Радвам се, че идеята ми ти харесва.Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Няма съмнения, че е вкусен и ароматен :)Снимките са страшно апетитни! Поздрави от мен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Elti, благодаря ти за това, че оценяваш положително предложените от мен рецепти и снимки! Поздрави!

      Изтриване