четвъртък, 13 юни 2013 г.

Пиле /заек/ фрикасе със задушени моркови




Още едно от любимите ястия в нашето семейство. Харесва ни това съчетание на сладък вкус от морковите и леко кисело от лимона.



Продукти
1 пиле /около 800 г/
5 с.л. брашно
5 с. л. олио
1 - 2  жълтъци
1 лимон
сол

За  задушените моркови
2 - 3  моркови
2 - 3 с.л. олио
1 равна ч.л. захар
щипка сол
вода

Приготвяне
Пилето се нарязва на порции и се сварява в подсолена вода.
Приготвя се сос: в сгорещеното олио се запържва брашното, като се бърка непрекъснато, докато се получи златист цвят, без да се зачерви. Запърженото брашно се разрежда с прецеден пилешки бульон. Ври няколко минути на тих огън докато се сгъсти /оставя се малко по-рядко, отколкото за каша/.
Прибавят се добре разбитите жълтъци, разредени с малко бульон. Сосът се бърка с тел на слаб огън още 1 - 2 минути, без да завира.
Половината от лимона / или на вкус/  се изцежда в соса, а другата половина се нарязва на филийки, които се добавят при сервиране към всяка порция.  

Настърганите моркови се задушават в  олиото и 3 – 4  с.л. вода, под капак, до омекване. Добавя се солта и захарта. Задушава се още 2-3 минути.

Сервира се като всяка порция пилешко месо се залива със соса и се гарнира с резен лимон и от задушените моркови.


По същият начин се приготвя и с заешко месо.

Със заешко месо


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

26 коментара:

  1. Тили, чудесно, много вкусна идея! Ще се възползвам някой път от идеята с пилешко, заешко не хапвам (мили са ми зайчетата...).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Ако обичаш съчетанието сладко-кисело, ще ти допадне!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Ина, чудесно съчетание!
    Обичам сладко-солени ястия
    и се радвам на предложението ти!
    Прегръдка и хубави настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Радвам се, че харесваш това съчетание!
      Прегръдки и приятен ден!

      Изтриване
  3. Много ми допада ястието ти,Тили,особено с морковчетата,у нас ги харесваме и наистина сладката им нотка е много приятна!
    Прегръдка и много релаксиращ уикенд пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря! Много се радвам че ти е допаднала рецептата! В моята порция винаги има повече моркови, защото много ги обичам! :)
      Сърдечна прегръдка и приятни почивни дни!

      Изтриване
  4. Прекрасно предложение, Инче! Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе!
      Приятен петък и хубави почивни дни!

      Изтриване
  5. Много апетитно! направо се окапах:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, наистина е апетитно!
      Слънчеви почивни дни!

      Изтриване
  6. Апетитно, цветно и ароматно! Едно любимо мое ястие, което обаче отдавна не съм хапвала. :)
    Хубава вечер и прекрасни почивни дни, Инче! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, навреме съм те подсетила!
      Приятна петъчна вечер!

      Изтриване
  7. Тили, много красиво поднесено ястие!
    Хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Инче, толкова е апетитно! Много отдавна не съм приготвяла фрикасе и записвам за седмичното меню! Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снежи! Нали затова споделяме, за да не забравяме и по-старите ястия! :)
      Прегръдки и успешен ден!

      Изтриване
  9. Много, много обичам фрикасе, а това изглежда много вкусно! Допълнението от моркови е интересно, не съм пробвала до сега. Поздрави, Тили и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате това си е наша марка , с морковите. :) И аз не съм срещала по рецептите, но майка ми така е донесла рецептата и така продължава да се прави у дома!
      Хубава и успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  10. Тили, привет!
    Обичам фрикасе. Това е едно от най-често приготвяните ястия у дома. Аз добавям кисело или прясно мляко с жълтъците.
    С пожелание за слънце и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стаси, радвам се че надникна тук! С кисело мляко и аз правя, ако нямам лимон под ръка, с прясно не съм опитвала.
      Приятна вечер!

      Изтриване
  11. Обичам много :) Не съм пробвала със заек, но виж как ми даде идея :)Ама как хубаво си го снимала! На мен снимките на ястия с месо никога не стават добре :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Радвам се че съм ти дала идеята. Аз го направих преди време с бялото месо от заек.
      Спокойна нощ!

      Изтриване
  12. Тилия, изглежда невероятно -
    чудесно съчетание на вкус, контраст и аромат -
    няма как да не ви е любимо, а и така красиво поднесено...
    Сърдечни поздрави, хубав, усмихнат и успешен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Винаги си с толкова мил коментар!
      Прегръдки и приятна вечер!

      Изтриване
  13. Здравей Инче появих се.:)Пак сме по болници с детенцето и не мога да се наслаждавам на вкусотии.Инче страхотно съчетание.Не съм приготвяла много отдавна фрикасе а много го обичам.Поздрави Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, съжалявам! Желая ви скорошно и напълно оздравяване!
      А за вкусотиите ще си наваксаш! Радвам се че те подсещам за фрикасето :)
      Благодаря ти! Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване