Още
едно от любимите ястия в нашето семейство. Харесва ни това съчетание на сладък
вкус от морковите и леко кисело от лимона.
Продукти
1
пиле /около 800 г/
5
с.л. брашно
5
с. л. олио
1
- 2 жълтъци
1
лимон
сол
За задушените моркови
2
- 3 моркови
2
- 3 с.л. олио
1
равна ч.л. захар
щипка
сол
вода
Приготвяне
Пилето
се нарязва на порции и се сварява в подсолена вода.
Приготвя се сос: в сгорещеното олио се запържва брашното, като се бърка непрекъснато, докато се получи златист цвят, без да се зачерви. Запърженото брашно се разрежда с прецеден пилешки бульон. Ври няколко минути на тих огън докато се сгъсти /оставя се малко по-рядко, отколкото за каша/.
Приготвя се сос: в сгорещеното олио се запържва брашното, като се бърка непрекъснато, докато се получи златист цвят, без да се зачерви. Запърженото брашно се разрежда с прецеден пилешки бульон. Ври няколко минути на тих огън докато се сгъсти /оставя се малко по-рядко, отколкото за каша/.
Прибавят
се добре разбитите жълтъци, разредени с малко бульон. Сосът се бърка с тел на
слаб огън още 1 - 2 минути, без да завира.
Половината
от лимона / или на вкус/ се изцежда в
соса, а другата половина се нарязва на филийки, които се добавят при сервиране
към всяка порция.
Настърганите моркови се задушават в олиото и 3 – 4 с.л. вода, под капак, до омекване. Добавя се солта и захарта. Задушава се още 2-3 минути.
Сервира се като всяка порция пилешко месо се залива със соса и се гарнира с резен лимон и от задушените моркови.
По
същият начин се приготвя и с заешко месо.
Със заешко месо |
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, чудесно, много вкусна идея! Ще се възползвам някой път от идеята с пилешко, заешко не хапвам (мили са ми зайчетата...).
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Гери! Ако обичаш съчетанието сладко-кисело, ще ти допадне!
ИзтриванеПоздрави!
Ина, чудесно съчетание!
ОтговорИзтриванеОбичам сладко-солени ястия
и се радвам на предложението ти!
Прегръдка и хубави настроение!
Благодаря, Дани! Радвам се, че харесваш това съчетание!
ИзтриванеПрегръдки и приятен ден!
Много ми допада ястието ти,Тили,особено с морковчетата,у нас ги харесваме и наистина сладката им нотка е много приятна!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и много релаксиращ уикенд пожелавам!
Роси, благодаря! Много се радвам че ти е допаднала рецептата! В моята порция винаги има повече моркови, защото много ги обичам! :)
ИзтриванеСърдечна прегръдка и приятни почивни дни!
Прекрасно предложение, Инче! Хубав петък!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Игличе!
ИзтриванеПриятен петък и хубави почивни дни!
Много апетитно! направо се окапах:)
ОтговорИзтриванеТраянче, наистина е апетитно!
ИзтриванеСлънчеви почивни дни!
Апетитно, цветно и ароматно! Едно любимо мое ястие, което обаче отдавна не съм хапвала. :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер и прекрасни почивни дни, Инче! :)
Светле, навреме съм те подсетила!
ИзтриванеПриятна петъчна вечер!
Тили, много красиво поднесено ястие!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица ти желая!
Благодаря, Бети!
ИзтриванеУспешна седмица и на теб!
Инче, толкова е апетитно! Много отдавна не съм приготвяла фрикасе и записвам за седмичното меню! Поздрави и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снежи! Нали затова споделяме, за да не забравяме и по-старите ястия! :)
ИзтриванеПрегръдки и успешен ден!
Много, много обичам фрикасе, а това изглежда много вкусно! Допълнението от моркови е интересно, не съм пробвала до сега. Поздрави, Тили и прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеКате това си е наша марка , с морковите. :) И аз не съм срещала по рецептите, но майка ми така е донесла рецептата и така продължава да се прави у дома!
ИзтриванеХубава и успешна седмица и на теб!
Тили, привет!
ОтговорИзтриванеОбичам фрикасе. Това е едно от най-често приготвяните ястия у дома. Аз добавям кисело или прясно мляко с жълтъците.
С пожелание за слънце и усмивки!
Стаси, радвам се че надникна тук! С кисело мляко и аз правя, ако нямам лимон под ръка, с прясно не съм опитвала.
ИзтриванеПриятна вечер!
Обичам много :) Не съм пробвала със заек, но виж как ми даде идея :)Ама как хубаво си го снимала! На мен снимките на ястия с месо никога не стават добре :) Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Габи! Радвам се че съм ти дала идеята. Аз го направих преди време с бялото месо от заек.
ИзтриванеСпокойна нощ!
Тилия, изглежда невероятно -
ОтговорИзтриванечудесно съчетание на вкус, контраст и аромат -
няма как да не ви е любимо, а и така красиво поднесено...
Сърдечни поздрави, хубав, усмихнат и успешен ден, Диана
Благодаря, Диана! Винаги си с толкова мил коментар!
ИзтриванеПрегръдки и приятна вечер!
Здравей Инче появих се.:)Пак сме по болници с детенцето и не мога да се наслаждавам на вкусотии.Инче страхотно съчетание.Не съм приготвяла много отдавна фрикасе а много го обичам.Поздрави Инче!
ОтговорИзтриванеТанче, съжалявам! Желая ви скорошно и напълно оздравяване!
ИзтриванеА за вкусотиите ще си наваксаш! Радвам се че те подсещам за фрикасето :)
Благодаря ти! Прегръдки и хубава вечер!