Тези
кюфтета се правят доста често у дома. В зависимост от сезона използвам пресни
или стерилизирани зеленчуци. Приготвям ги в обикновена тенджера, в тенджера под
налягане /най-често/ или запечени на фурна.
Продукти:
За кюфтетата
За кюфтетата
400
- 500 г кайма
1
яйце
1
филия хляб / 1 с. л. галета/
1
глава кромид лук
магданоз
по
щипка черен пипер, кимион, чубрица
брашно
за овалване
сол
/ако каймата е безсолна/
За соса
За соса
4
с.л. олио
2
глави кромид лук
1
морков;
парче
корен целина или стрък
1
– 2 чушки
/пресни
или стерилизирани/
4
- 5 картофа
3
– 4 домата /или от консерва/ или 1 с. л. доматено пюре
1
ч.л. червен пипер
сол
магданоз
Приготвяне
Каймата
се омесва със ситно нарязаните лук и магданоз, прибавя се яйцето, накиснатата и изстискана филия хляб /или
галетата/ и подправките . Сместа се оставя в хладилник поне за половин час,
завита във фолио или найлон.
Сосът
се приготвя, като в сгорещеното олио се задушават ситно нарязаните кромид лук,
морков, целина и чушки.
Прибавят
се настърганите на ренде домати / или размитото в малко вода доматено пюре/.
Поръсва се червен пипер и веднага се разрежда с гореща вода.
Посолява
се и след като заври, се прибавят нарязаните на средни кубчета картофи и оформените
и оваляни в брашно кюфтета.
Ястието
ври 20 – 30 минути / в тенджерата под налягане 10 – 15 минути/ или се пресипва
в тавичка и се пече на фурна, докато картофите омекнат.
Печени на фурна |
Готовото
ястие се поръсва със ситно нарязан магданоз.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Не съм опитвала, но със сигурност ще ми хареса. Щом има сосче и зеленчуци, ще да е много вкусно.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Тили, чудесно изглежда! :)
Гери, опитай, заслужава си!
ИзтриванеПоздрави и спокойна нощ!
Много апетитни, Ина! Като гледам твоите категорично ги предпочитам пред моите :) че почти нямат сос.
ОтговорИзтриванеПоздрави и спорна нова седмица с хубаво време!~
Пепа, от твоите не са по-хубави! А сосчето някой път е повече, някой път - по-малко. Нали знаеш - всеки си има своите капризи - един иска да топи хляба в сос, друг - да намачка картофите в соса! :) Да има за всеки вкус!
ИзтриванеПрегръдки и успешна седмица!
Една от любимите ми домашни гозби! Честичко си я приготвям, защото се приготвя лесно и бързо! :)
ОтговорИзтриванеСлънчева седмица и прегръдки, Инче! :)
Вярно е , Светле, бързо се приготвя, а е и вкусно!
ИзтриванеПрегръдки и успешна нова седмица!
Много ми допада тази твоя версия на рецептата, Тилия,
ОтговорИзтриваненякак по апетитно изглеждат запечени, с меки картофки и малко ароматен сос...
Чудесна идея, благодаря ти!
И още за днес:
хубаво, усмихнато и щастливо лято, Диана
Благодаря, Диана! Радвам се че ти харесва версията! Имат по-друг вкус, когато са запечени.
ИзтриванеУспешно лято и на теб!
Тили, привет!
ОтговорИзтриванеВ кулата често приготвям различни яхнии с кюфтета, но винаги готвя в тенджера. Благодаря за идеята, задължително ще изпробвам твоя вариант - в тавичка.
До скоро!
Стас, и аз най-често ги приготвям в тенджера /главно тази под налягане, че става много бързо/, но печени са по-вкусни!
ИзтриванеЩе ми е приятно да разбера отзива ти!
Поздрави и хубава вечер!
Инче, прекрасно си ги накиприла със сосчето, аз бих си намачкала с виличката картофчето и с малко хлебче да си топна сосче, прелестно, а и ме подсети за ястие, което напоследък пропускам! Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Игличе! Аз най-често намачквам картофите в соса и ям без хляб. Радвам се, че те подсетих за това ястие!
ИзтриванеСлънчева нова седмица!
Тили, точно такива кюфтета не съм правила. Все се каня, ама не стигам до тях... Да видим дали сега ще се спретна, при тези апетитни снимки!
ОтговорИзтриванеХубав ден! Поздрави
Албенче, дано да съм те провокирала и да останеш доволна!
ИзтриванеПоздрави и спокойна вечер!
Много любими ! Чудесни са! Аз слагам и ориз в каймата:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеОриз слагам само в кюфтетата с бял сос. Но всеки си има свой вкус, към който се придържа :)
Ех, как апетитно изглежда тази манджичка, Инче! И аз често готвя кюфтета по чирпански, но порцийка и от теб няма да откажа :) Ще трябва да опитам варианта на фурна, хареса ми. Поздрави и хубав месец юли!
ОтговорИзтриванеСнеже, с удоволствие ще те почерпя! Опитай и този вариант.
ИзтриванеПрегръдки! Хубав и успешен месец и на теб!
Обожавам кюфтета по чирпански! Много апетитни изглеждат твоите, Тили! Аз моите ги правя с ориз и не ги овалвам, но с удоволствие ще пробвам една чинийка от тези тук :) Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеЛучия, заповядай и дано да ти се усладят! :)
ИзтриванеПоздрави и успешна седмица!
Готвех ги много често когато децата ми бяха малки ! Едно от ястията ,което се ядеше от всички :) ! Никога обаче не съм се сещала да ги запека на фурна ! Идеята е много добра ,Тили !
ОтговорИзтриванеПрегръдки ! Хубав юлски месец !
Ив, ще се радвам ако харесате и този вариант!
ИзтриванеПоздрави и слънчево лято!
Тили, много ги обичам, мама ги прави. По-различни са, като че ли, но все така вкусни! Тези, запечените на фурна изглеждат много вкусно! Неустоими кюфтенца! Поздрави, Тили и прекрасен месец юли!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Всеки си има свой начин на приготвяне, важното е да са вкусни!
ИзтриванеПоздрави и хубаво лято!
Мммм,една от най-любимите ми гозби,Ина!Толкова вкусно готвиш,винаги ме съблазняваш!И печенки са станали супер кюфтенцата!Сърдечна прегръдка и слънчев юли с много усмивки!
ОтговорИзтриванеРоси, сърдечни благодарности! Мил коментар!
ИзтриванеПрегръдка и успешно лято!
Ох, и кюфтенцата и рибката от предишната публикация са много, много апетитно изглеждащи - не бих отказала нито едно от тези две предложения, даже се облизвам :))
ОтговорИзтриванеЧудесни рецепти, Ин, поздравления :)
Инче, благодаря ти много! Радвам се, че съм ти доставила приятни емоции!
ИзтриванеПоздрави и приятни почивни дни!