четвъртък, 3 април 2014 г.

Коприва с кисело мляко на фурна




Едно вкусно пролетно ястие с коприва.
Продукти
500 – 600 г  коприва
2 с. л. брашно
3 с. л. олио (зехтин)
4 – 5 скилидки чесън ( 1- 2 стръка пресен)
300 – 400 г кисело мляко
1 яйце
2 с. л. масло
1 ч. л. червен пипер
сол

Приготвяне
Почистената и измита коприва се сварява в 2 чаши подсолена вода. Сварената коприва се отцежда добре от водата и като се поохлади се нарязва на ситно или се пасира.
Брашното се запържва в мазнината, прибавя се копривата и се налива толкова от водата, в която е вряла, че да се получи умерена по гъстота каша. Посолява се. Подправя се със счуканите скилидки чесън или ситно нарязан пресен.
Изсипва се в тавичка и се залива с разбитото с яйцето кисело мляко и 1 кафена лъжичка сол.


Пече се в на 200 градуса С докато се зачерви. Поръсва се с червения пипер и се намазва с маслото. Допича се още 5  минути.







При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

20 коментара:

  1. Тили, много интересен начин за приготвянето на вкусната коприва! Така подредена не съм виждала и определено ме заинтригува. По-различно от познатото и много апетитно! Мерси за идеята!
    Хубава вечер! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, най-често копривата я правим на каша с яйца на очи. Рецептата я знам отдавна, но чак сега я приготвих и определено много ни допадна.
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  2. Много обичаме коприва, но на фурна не съм правила. Твоята изгледа чудесно и непременно ще я пробваме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Следващият път ще прибавя и сирене.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Прекрасно! И аз днес съм на зелена вълна. Готвих баница с коприва, а преди малко и супа от лапад и ориз. И таратор, ако се брои за зелен. :)
    С удоволствие бих си топнала залче препечен хляб в твоята коприва, Тили! :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, приготвила си все вкусни неща, които и ние харесваме! Опитай и това предложение!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Една от причините да обичам пролетта е заради всички вкусни "зеленийки". :) Много полезно и апетитно предложение, Тили! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, не напразно казваме "хванахме се за зеленото"! След зимата много ни харесва всичко зеленичко!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Ох, само колко апетитно изглежда! Още не съм готвила коприва тази година и това ще е първото нещо , което ще направя с нея! Благодаря за чудесната рецепта, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, много ти благодаря за милите думи! Ще чакам отзиви!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Ей това е само за моята госпожица,Инче!Преди няколко години прояде коприва пак така на каша със сиренце в с.Гела,ама то там една ми ти коприва-буйна,тучна....само за гозби!Ястията ти винаги са безкрайно апетитни,Ина,а тази рецепта обещава да е също много,много вкусна!Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ще се радвам ако и тази рецепта ѝ хареса! Моята коприва също е от село - чиста, био! :)
      Благодаря за топлите думи!
      Прегръдки и слънчеви почивни дни!

      Изтриване
  7. Ах, как обичам коприва, а твоята гозба Ина е страхотна!
    Много пролет на трапезата да имате!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария!
      Приятна вечер и почивни дни!

      Изтриване
  8. Много интересна и хубава рецепта, Тили! Не съм опитвала копривата приготвена по този начин, благодаря ти за хубавото предложение!
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, надявам се и на вас да ви допадне!
      Прегръдка!

      Изтриване
  9. Свежо, цветно, апетитно и много пролетно -
    това чудесно предложение, и по мой вкус, Тили!
    Благодаря и поздрави за теб, хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Радвам се че предложението ми ти е по вкуса!
      Топла и прекрасна нова седмица ти желая!

      Изтриване
  10. Щом е с коприва задължително ще ми хареса! Много вкусно, много вкусно ми звучи и ще го пробвам скоро! Тази година сме хапнали една малка плантацийка от коприва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние сме на лапад, киселец и коприва!
      Ще се радвам да го пробваш!
      Прегръдка!

      Изтриване