Най-после дойде време да кача и
моя хумус. Приготвям го вече няколко пъти и определено му станах фен, за
разлика от останалите членове на домакинството,
надявам че е само за сега! Чудесно предястие, както и за закуска, с
някаква поръска отгоре – маслини; домати; печени или сурови чушки; краставички;
репички, лук и пр.
Продукти
100 г сух нахут
2 с. л. сусамов тахан
зехтин
скилидка чесън
лимонов сок
сол
червен пипер
Приготвяне
Нахутът се измива и накисва за 12
часа в студена вода. Изплаква се и се сварява. Аз го варя в тенджера под
налягане за 40 минути.
Свареният нахут се отцежда от
водата и като поизстине се претрива с ръце,
за да паднат люспите от зрънцата нахут . Доизчиства се от люспите и се пасира.
Понеже моят пасатор е слаб, първо го пасирах с ръчния пасатор.
След
това се прибавят тахана и постепенно зехтин, докато стане гъста паста. Овкусява
се със сол, чесън и лимонов сок на вкус. Може да се добави и съвсем малко вода
от сварения нахут. Пасира се до гладка, хомогенна смес. Опитва се на вкус и ако
е необходимо се добавя от съответната подправка.
Хумусът
се поставя в чиния, поръсва се с червен пипер и се полива със струйка зехтин.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тилиии, здравей отново, радвам се, че публикуваш! А хумусът ти определено е трябвало да бъде показан, време му е, виж само колко е хубав. Ти си знаеш де, аз виждам по-скоро. Изглежда чудесно! :)
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко пък дано скоро и на семейството (нали казваш, че не го харесват засега). Прегръдки и хубава вечер!
Благодаря, Гери! Нещо ме е прихванало - не ми се пише, чете, снима! Има такива периоди.
ИзтриванеА другите как да го харесат, като не искат и да го опитат - гледат го като че е извънземно! :) Ако горчи от сладко определено ще опитат! :)
Прегръдки!
Ох, колко ми е познато това с мръщенето и дори отказа от опитване... Само завоалирането и тайната на това какво предлагам помагат. Ама ако искат, Тили, те изпускат вкусотията ти. :) Иначе за периодите - всеки има такива. :)
ИзтриванеУсмивки!
Хаха, като извънземно значи :))
ОтговорИзтриванеИзвънземно привлекателно е това в чинийката, бих казала, Тили. Аз не съм фен на ориенталската кухня, но за нищо не казвам, че е лошо, без да съм го опитала! Пу за мен филийката с домат от последната снимка! :)
Спокойна нощ и хубава сряда от мен, Тили!
Понякога и първото опитване не допада много, но след това човек се пристрастява. А за филийката - заповядай!
ИзтриванеПоздрави и приятна вечер, Мария!
Чудесен е, Инче, аз също много харесах филийката с домат - подходящо и свежо допълнение към вкуса на хумуса. Казват, че вкусът се възпитава. Като го приготвиш още няколко пъти и останалите у дома ще му свикнат. :) Хубава и спокойна вечер!
ОтговорИзтриванеКреми, с краставичка и репички също е свежо, но ми се не снимаше. Надявам се поне дъщерята да го опита, внукът е тежък проблем! :)
ИзтриванеЛека вечер!
И в къщи само аз си ги ям подобни неща....но пък ми харесват и са ми вкусни.
ОтговорИзтриванеЗначи не съм само аз така! Но съм се научила да готвя и за един и за повече! :)
ИзтриванеПоздрави, Живе!
Инче, страхотно изглежда, не се отчайвай, у дома също не се посрещаше с огромен мерак, но сега всички сме му фенове в най-различни комбинации.
ОтговорИзтриванеС пожелания за хубави почивни дни!
А, не се отчайвам, тъкмо ще има повече за мен! :)
ИзтриванеИ аз откривам много вкусни комбинации, които разнообразяват приложението му.
Приятна вечер, Игличе!
Аз съм от тези, които не харесват никак ориенталската кухня, Ина. Само като ги гледам как ядат с ръцете и ме втриса. Може би това е причината да отвръщам глава от всичко ориенталско, Но хумусът (понеже знам колко е полезен) го заобичах откакто го направих сама. С по-малко подправки, по-като пастет на мен ми допада повече. А като гледам твоя, сякаш аз съм го правила ;) Много апетитна чинийка! С домат не съм опитвала и ще пробвам задължително. Благодаря ти за идеята!
ОтговорИзтриванеЖелая ти красиви и щастливи празници! Целувки!
Ирма, не свързвам хумуса с ориенталската кухня, още повече че не съм запозната с нея, извън следите в българската кухня, а по-скоро като нещо здравословно, както и ти пишеш. Знам че се прибавя кимион и черен пипер, но на мен не ми допада. Доовкусявам си пастета с другите добавки - поръски.
ИзтриванеВесели празнични дни! Прегръдки!
И аз го обичам, Тилия, а твоя изглежда умопомрачително. За разлика от твоето, голяма част от моето семейство също го прие добре. Хубави празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Марта! Облазявам те, че имаш другарчета в консумирането! :)
ИзтриванеХубави празници и на теб!
Още не съм го опитвала, но изглежда толкова апетитно, че непременно ще пробвам:)
ОтговорИзтриванеТраянче, аз се снабдих с нахут, харесва ми и сега изпробвам какво може да се приготви с него. :) За сега не съм се разочаровала, напротив. Надявам се да пробваш и дано да ти допадне и на теб!
ИзтриванеПоздрави и хубави празнични дни!
Тили, какъв хумус, какво презентиране, какви снимки! Страхотия! Поздрави и приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате, много си мила!
ИзтриванеХубави почивни дни и на теб, изпълнени с много топлина и усмивки!
Още не съм правила, Инче, но като гледам твоя, скоро ще се поправя. Такива апетитни снимки си сложила, че виртуално преядох :) Много ми хареса! Поздрави и прегръдки! Хубав нов месец!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снеже! Надявам се да те провокирам!
ОтговорИзтриванеПриятни почивни и празнични дни!
Много вкусно нещо е това хумусът, Тили! Във Франция е много популярен и до преди година, все купувахме, защото им е получава добре и индустриалният. Не смеех да пробвам, да не се разочаровам. Пък накрая се оказа лесен и даже по-хубав от купения! Вече го правя с каквито добавки имам, но и оригиналната рецепта няма грешка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че напомни за тази вкусотия. Ще взема да спретна тези дни един хумус, да го опита и мама :)
Тики, радвам се че те подсетих за хумуса. Наистина може да се направи с много добавки и да се внесе разнообразие.
ИзтриванеПриятен ден!