понеделник, 12 май 2014 г.

Слез (Malva silvestris) с ориз





Още  една зеленийка - бурен, плевел, билка – който както иска да я нарича. Но от нея също стават вкусни пролетни ястия.  Много отдавна не бях готвила слез. Миналата късна пролет в един от коментарите на ястие при Бети , се сетих за тази рецепта, но листата вече бяха груби.
Слезът достойно може да замести спанака, копривата, лапада, лободата в много ястия. Не преставам да се удивлявам на това, как българката е приготвяла и все още приготвя, особено по селата, обикновени, но вкусни ястия с треви от градината и поляната!
Слезът  съм  готвила с ориз. Ние обичаме т. н. „бял ориз”, но може да се приготви  с добавка на домати или доматено пюре. Този път направих и от двата вида и така съм поднесла порцията.
Ето и  ориентировъчна рецепта – не съм мерила слеза на тегло.

Продукти
2 – 3 шепи листа от слез /без дръжките/
1 ч. ч. /от 200 мл/ ориз
1 връзка пресен лук
4 – 5 с. л. олио
сол
черен пипер или джоджен
по желание – 1 с. л. доматено пюре или 200 г домати от консерва

Приготвяне
За това ястие може да се ползва и праз лук, или да се смесят двата вида лук, както направих аз.
Нарязаният лук се задушава в сгорещеното олио, след което се прибавя измитият и нарязан слез. Задушава се 1 - 2 минути,  само колкото да омекне и намали обема си. Добавя се оризът и 2,5 - 3 ч.ч. топла вода и след като заври, се посолява. Ври на слаб огън докато оризът поеме течността. Ако се добавя доматено пюре или домати, те се добавят когато оризът е почти сварен, десетина минути преди да се махне от огъня (доматеното пюре разтворено в съвсем малко вода, а доматите – пасирани).
При сервиране се поръсва с черен пипер или джоджен.


Сготвих и слез с домати от консерва, но не можах да направя снимки – фотоапаратът пак отказа! Приготвя се като вместо ориз се добавят  1 буркан домати и ври докато се изпари течността и остане на мазнина.
След тези дъждове слезът избуя и от големите листа може да се свият сарми – с кайма или постни.

Добавям няколко снимки с макар и закъсняла благодарност към екипа на „Dr.Oetker”, за прекрасния подарък и продукти за светлия празник - Великден!

И нещо приготвено и снимано с част от тези продукти.
Комбинация от десертен крем Paradies – ванилия, крем „Сметана”, захарни звездички и рачел от тиква

Десертен крем Jogo банан, с топинг мед от глухарче





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

24 коментара:

  1. Върна ме в детството, Инче, когато събирахме цветовете на слеза и го предавахме на местния билкар. Така сами си печелихме стотинки и бяхме много горди. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми, така е - събираха се много билки и се предаваха. Сега гълтаме химия!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  2. Никога не съм опитвала :) ще се поправя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, опитай докато още може да се намери слез, че много го нападат охлювите и някакви други твари! :)

      Изтриване
  3. Ама не че не съм пробвала, а аз и не съм и чувала даже, ако ми попадне ще пробвам! ззвучи доста интересно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лина, зеленийка като другите, които съм писала по-горе, няма определен вкус /като киселека, например/. И като го имам под ръка и без пари, защо да не сготвя вкусно ястие! :)

      Изтриване
  4. Не съм опитвала и не би ми дошло наум да опитам, но ето че сега имам тази възможност след твоето предложение, Тили. Чудесни подаръци, с удоволствие и здраве да бъдат ползвани. Кремчетата много изкушават. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, нали затова споделяме кой какво знае и приготвя! :)
      А продуктите на „Dr.Oetker” почти всичките вече се употребиха покрай празниците!
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Не знаех,че тази тревица се казва така и че е ядивна,много интересно,благодаря ти,Инче и честити,вкусни подаръци!Прегръдка и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За тревата знаех как се казва, но и аз бяха много учудена че може да се готви. Беше преди мнооого години и даже не помня от кого съм научила. Първият път със страх я сготвих, да не се "отровим", пък то се оказа вкусно!
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Тили, изобщо не би ми минало през ума, че този бурен може да се яде! Като се замисля може и да съм чувала нещо да са споменавали на някое село, но толкова съм и обърнала внимание ... Невероятен извор на рецепти си, Тили! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! Опитвам се да запазя такива нестандартни, позабравени, обикновени, но вкусни ястия за семейството си и на когото му е интересно!
      Когато на село брах слез, един комшия, на години, много се учуди като ме видя. Това и за тях е непознато- и като билка, и като съставка на ядене. Така ми се чудеха и за тученицата.
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Тили, честити подаръци от сладкият Др. Йоткер, със здраве да си ги ползваш! Ястието е интересно, аз това не знаех, че хапва, ето виж, че вече знам:). Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Радвам се че съм обогатила знанията ти! Винаги има какво да се учим взаимно!
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Инче, с тази рецепта ме изненада, не съм пробвала да готвя слез. Честити подаръци и със здраве и радост да им се наслаждаваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе! Ако имаш възможност и обичаш зеленийките - пробвай!
      Приятен ден!

      Изтриване
  9. Тили, цяла енциклопедия си ми, поредното страхотно ястие! Най обичам такива простички и вкусни нещица, няма по-хубави от тях! :) Грабвам и десертче за завършек. :)
    Сладка и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, то аз май на все такива простички неща обърнах напоследък, но ми иска да кача такива рецепти, останали ми от родители и приятели, които не са така популярни, но са вкусни!
      Да ти сладко десертчето - те поне се правят бързо и лесно!
      Усмихната вечер и на теб!

      Изтриване
  10. Тилия, не би ми хрумнало да го сготвя, но съм доволна, че наминах оттук, да се ограмотя;)
    Прекрасни подаръци! Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, радвам се че намина!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  11. Тили, аз досега съм използвала само цветовете, а ти като спомена в коментар, че готвиш с ориз ме заинтригува много и приготвих, нещо подобно.Допадна ми! Сега ще опитам и твоята рецепта с домати. Много ми харесват такива ястия! Вземам си и от десертите!
    Прегръдка и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, много се радвам че намина. Бях ти обещала тази рецепта и се радвам че можах да я изпълня!
      Прегръдка!

      Изтриване
  12. Благодаря за чудесните предложения, Тили,
    много обичам такъв вид ястия, а е новост за мен използването на листата слез в кухнята..
    Чудесни подаръци, поздрави за теб и хубави почивни дни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, аз затова и споделих тази рецепта, за да може повече хора да се възползват от богатствата на природата!
      Сърдечни поздрави и приятни почивни дни!

      Изтриване