Още една
зеленийка - бурен, плевел, билка – който както иска да я нарича. Но от нея
също стават вкусни пролетни ястия. Много
отдавна не бях готвила слез. Миналата късна пролет в един от коментарите на
ястие при Бети , се сетих за тази рецепта, но
листата вече бяха груби.
Слезът достойно може да замести спанака, копривата,
лапада, лободата в много ястия. Не преставам да се удивлявам на това, как
българката е приготвяла и все още приготвя, особено по селата, обикновени, но
вкусни ястия с треви от градината и поляната!
Слезът съм готвила с ориз. Ние обичаме т. н. „бял ориз”,
но може да се приготви с добавка на
домати или доматено пюре. Този път направих и от двата вида и така съм поднесла
порцията.
Ето и ориентировъчна рецепта – не съм мерила слеза
на тегло.
Продукти
2 – 3 шепи листа от слез /без дръжките/
1 ч. ч. /от 200 мл/ ориз
1 връзка пресен лук
4 – 5 с. л. олио
сол
черен пипер или джоджен
по желание – 1 с. л. доматено пюре или 200 г домати от
консерва
Приготвяне
За
това ястие може да се ползва и праз лук, или да се смесят двата вида лук, както
направих аз.
Нарязаният
лук се задушава в сгорещеното олио, след което се прибавя измитият и нарязан
слез. Задушава се 1 - 2 минути, само
колкото да омекне и намали обема си. Добавя се оризът и 2,5 - 3 ч.ч. топла вода
и след като заври, се посолява. Ври на слаб огън докато оризът поеме течността.
Ако се добавя доматено пюре или домати, те се добавят когато оризът е почти сварен,
десетина минути преди да се махне от огъня (доматеното пюре разтворено в съвсем
малко вода, а доматите – пасирани).
При
сервиране се поръсва с черен пипер или джоджен.
Сготвих и слез с домати от консерва, но не можах да
направя снимки – фотоапаратът пак отказа! Приготвя се като вместо ориз се
добавят 1 буркан домати и ври докато се
изпари течността и остане на мазнина.
След тези дъждове слезът избуя и от големите листа
може да се свият сарми – с кайма или постни.
Добавям няколко снимки с макар и закъсняла
благодарност към екипа на „Dr.Oetker”, за прекрасния подарък и продукти за светлия празник
- Великден!
И нещо приготвено и снимано с част от тези продукти.
Комбинация от десертен крем Paradies – ванилия, крем „Сметана”, захарни звездички и рачел от тиква |
Десертен крем Jogo банан, с топинг мед от глухарче |
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Върна ме в детството, Инче, когато събирахме цветовете на слеза и го предавахме на местния билкар. Така сами си печелихме стотинки и бяхме много горди. :)
ОтговорИзтриванеКреми, така е - събираха се много билки и се предаваха. Сега гълтаме химия!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Никога не съм опитвала :) ще се поправя :)
ОтговорИзтриванеЗори, опитай докато още може да се намери слез, че много го нападат охлювите и някакви други твари! :)
ИзтриванеАма не че не съм пробвала, а аз и не съм и чувала даже, ако ми попадне ще пробвам! ззвучи доста интересно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЛина, зеленийка като другите, които съм писала по-горе, няма определен вкус /като киселека, например/. И като го имам под ръка и без пари, защо да не сготвя вкусно ястие! :)
ИзтриванеНе съм опитвала и не би ми дошло наум да опитам, но ето че сега имам тази възможност след твоето предложение, Тили. Чудесни подаръци, с удоволствие и здраве да бъдат ползвани. Кремчетата много изкушават. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеДани, нали затова споделяме кой какво знае и приготвя! :)
ИзтриванеА продуктите на „Dr.Oetker” почти всичките вече се употребиха покрай празниците!
Прегръдка!
Не знаех,че тази тревица се казва така и че е ядивна,много интересно,благодаря ти,Инче и честити,вкусни подаръци!Прегръдка и хубави пролетни дни!
ОтговорИзтриванеЗа тревата знаех как се казва, но и аз бяха много учудена че може да се готви. Беше преди мнооого години и даже не помня от кого съм научила. Първият път със страх я сготвих, да не се "отровим", пък то се оказа вкусно!
ИзтриванеПрегръдка!
Тили, изобщо не би ми минало през ума, че този бурен може да се яде! Като се замисля може и да съм чувала нещо да са споменавали на някое село, но толкова съм и обърнала внимание ... Невероятен извор на рецепти си, Тили! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Албенче! Опитвам се да запазя такива нестандартни, позабравени, обикновени, но вкусни ястия за семейството си и на когото му е интересно!
ИзтриванеКогато на село брах слез, един комшия, на години, много се учуди като ме видя. Това и за тях е непознато- и като билка, и като съставка на ядене. Така ми се чудеха и за тученицата.
Прегръдка!
Тили, честити подаръци от сладкият Др. Йоткер, със здраве да си ги ползваш! Ястието е интересно, аз това не знаех, че хапва, ето виж, че вече знам:). Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Радвам се че съм обогатила знанията ти! Винаги има какво да се учим взаимно!
ИзтриванеПрегръдка!
Инче, с тази рецепта ме изненада, не съм пробвала да готвя слез. Честити подаръци и със здраве и радост да им се наслаждаваш!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Игличе! Ако имаш възможност и обичаш зеленийките - пробвай!
ИзтриванеПриятен ден!
Тили, цяла енциклопедия си ми, поредното страхотно ястие! Най обичам такива простички и вкусни нещица, няма по-хубави от тях! :) Грабвам и десертче за завършек. :)
ОтговорИзтриванеСладка и усмихната вечер!
Гери, то аз май на все такива простички неща обърнах напоследък, но ми иска да кача такива рецепти, останали ми от родители и приятели, които не са така популярни, но са вкусни!
ИзтриванеДа ти сладко десертчето - те поне се правят бързо и лесно!
Усмихната вечер и на теб!
Тилия, не би ми хрумнало да го сготвя, но съм доволна, че наминах оттук, да се ограмотя;)
ОтговорИзтриванеПрекрасни подаръци! Хубав четвъртък!
Марте, радвам се че намина!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Тили, аз досега съм използвала само цветовете, а ти като спомена в коментар, че готвиш с ориз ме заинтригува много и приготвих, нещо подобно.Допадна ми! Сега ще опитам и твоята рецепта с домати. Много ми харесват такива ястия! Вземам си и от десертите!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и слънчев ден!
Бети, много се радвам че намина. Бях ти обещала тази рецепта и се радвам че можах да я изпълня!
ИзтриванеПрегръдка!
Благодаря за чудесните предложения, Тили,
ОтговорИзтриванемного обичам такъв вид ястия, а е новост за мен използването на листата слез в кухнята..
Чудесни подаръци, поздрави за теб и хубави почивни дни.
Диана, аз затова и споделих тази рецепта, за да може повече хора да се възползват от богатствата на природата!
ИзтриванеСърдечни поздрави и приятни почивни дни!