понеделник, 28 юли 2014 г.

Палачинки с кисело мляко


За внука - намазани обилно с шоколад и то бял!


Палачинката – лакомство за всеки сезон, предизвиква представата за смес от брашно, яйца, прясно мляко. Поне така се приготвяше преди време.
Сега вместо прясно мляко може да се ползва кисело мляко, газирана или обикновена вода, срещала съм и с бира, вино; да не говорим че в сместа може да се добавя какво ли не – ябълки, тиквички, тиква, сирене …; яйцата може да се прибавят цели, или разделени, като белтъците се разбиват на сняг и се добавят последни в сместа; плънката също е разнообразна – освен традиционната сладка плънка, може със зеленчуци или плодове, сирене; поръсват се с пудра захар или се заливат с някакъв сироп /топинг/; пържат се или се пекат на фурна…
И аз ги правя по различен начин, в зависимост от продуктите, с които разполагам в момента. Този вариант е с кисело мляко и вода.
Продукти
2 яйца
400 г кисело мляко
400 мл вода
1 ч.л. захар
1 с.л. олио
1 ч. л. сода за хляб
щипка сол
брашно

Приготвяне
В купа се смесва киселото мляко със содата. Прибавят се яйцата,  захарта, олиото,солта и  водата и с тел се разбърква добре. На части се прибавя брашно, докато се получи течна смес с гъстотата на боза. Палачинковата смес престоява покрита поне 30 минути.
Тиганът се нагорещява и се намаслява леко. В него с черпак се сипва от приготвената смес и се наклонява бързо на всички страни, за да се разнесе равномерно по цялото дъно. След като се изпече от едната страна, с помощта на лопатка се обръща да се изпече и от другата страна.
Покрити остават меки и на другия ден.
Намазани се завиват на рула, на пликчета, на фуниики.

*Използвам тиган с диаметър 22 см, черпак с вместимост 70 мл.


За мен - ненамазани, със сирене и нектар
 
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

26 коментара:

  1. Вчера късно вечерта и аз правих точно тези палачинки, изчезнаха за минути. Но кой отказва на палачинки !!!! Твоите изглеждат страхотно Тили, да ви е сладко :) Прекрасен ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поредното ми изчезване на отговора! :(
      Вили, благодаря! Явно едновременно сме ги правили, пък вкусното изчезва бързо! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. За палачинки винаги съм "ЗА":)!Съблазнителна работа са твоите,Тили!.....И аз като внука ще съм с бял шоколад:),прегръдки от мен за теб:))))!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, май никой не им отказва! Е, и на теб ще ти угодим - да е с бял шоколад! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Тили, бих си опитала и от твоите, и от на внука ти. :) Прекрасни са, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, има за всеки вкус!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Росица Генчева28 юли 2014 г., 12:50

    Изглеждат навероятно, адмирации от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, сърдечно благодаря! Добре дошла в блога!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  5. Непременно ще пробвам, защото твоите са страхотни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Надявам се да ти харесат и на теб!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  6. Тили, правила съм палачинки с кисело мляко и дори повече ги харесвам, по крехки са ми, не така жилави. Твоите мамят от екрана! Аз пък ги обичам със сладко, сякаш със сини сливи най-вече! Става и с боровинково! Или пък с мед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, щом си ги правила, знаеш какво представляват! Намазват се по вкус - поне това е лесно и може да се угоди на всеки в семейството! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Тия палачинки се казват КАТМИ и са любими и на моето семейство.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, добре дошла!
      Доколкото съм чела , основната разлика между катмите и палачинките е, че катмите са значително по-плътни от палачинките и се правят с мая. Но както и да ги наричаме са нещо вкусно! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Оле, така апетитна е първата снимка, а всъщност и двете, страхотни палачинки, много обичам:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катя! Като че ли няма капризни по отношение на палачинките!
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  9. Чудесни! Много обичам палачинки и вкъщи ги приготвяме предимно с вода, мнооого рядко с мляко. Чакам с нетърпение почивните дни за някоя закуска по-така. :–)
    Поздрави, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, само с вода не съм правила палачинки, а тиганици. Ще опитам!
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Инче,повече ми харесват с кисело,отколкото с прясно мляко,затова и аз ще се присъединя към овациите по твоите вкусни палачинки!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Радвам се, че и на теб ти харесват!
      Прегръдка!

      Изтриване
  11. Не съм правила палачинки с кисело мляко! Срамота :( Ще поправя тази грешка! Дотогава си придърпвам порцийката на внука - с белия шоколад :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа, няма нищо срамно! :) Човек докато е жив все се учи! Колко пък от твоите вкусотии аз не съм правила!
      Явно и ти си любител на белия шоколад!
      Прегръдка!

      Изтриване
  12. Права си, Тили, палачинските са любимо лакомство по всяко време :) И е много хубаво, че търпят толкова вариации. Твоите определено са станали супер! Да ви е вкусно и със следващите :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бени! Опитваме всякакви варианти, според наличните продукти :)
      Поздрави!

      Изтриване
  13. Прекрасни палачинки ! И аз така ги правя, колкото кисело мляко толкова и вода, понякога слагам 3 яйца..( да излязат повече ;) ). Други рецепти, които съм опитвала не ми харесват, но тези с киселото мляко винаги са върховни на вкус, пухкави, с дупчици....:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, добре дошла в блога! Радвам се, че тези палачинки допадат и на вас!

      Изтриване