сряда, 11 февруари 2015 г.

Винен кебап





Виненият кебап е най-често приготвен у нас, с гарнитура от ориз или картофено пюре.
Продукти
1 – 1,200 кг месо
1/2 ч.ч.  олио
4-5 глави  кромид лук
1  морков
парче  целина
1 с.л.  доматено пюре
1 с.л.  препечено брашно
1 ч.л.  червен пипер
1 ч.ч. (200 мл) вино
1-2 бр. дафинов лист
5-6 зърна черен пипер
2 – 3 зърна бахар
сол
магданоз

Приготвяне
Не веднъж съм писала, че при нас тенджерата под налягане се използва непрекъснато. Така че описанието на процеса е за нея, но по същия начин може да се ползва и обикновена тенджера, само се увеличава времето за готвене.
Почистеното и нарязано на малки парчета месо се запържва в олиото. Като започне леко да покафенява, се добавят ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета морков и целина. Задушават се на тих огън и когато омекнат, се прибавят доматеното пюре и препеченото брашно, размити в малко студена вода; червения пипер; виното; дафиновите листа; черния пипер; бахара и гореща вода, колкото да покрие всичко. Посолява се на вкус и тенджерата се затваря. След като започне да съска, огънят се намалява. Ври около половин час. Тенджерата се маха от огъня и след 10 – 15 минути капакът може да се отвори.
Дафиновият лист, черния пипер и бахара се отстраняват.
Кебапът се поднася с гарнитура от ориз 

или картофено пюре. 

Поръсва се със ситно нарязан магданоз.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

34 коментара:

  1. Инче, ех че вкусно при теб!
    С голямо удоволствие се разхождам из страничките на твоя блог.
    Кебапа е разкошен!
    Поздраови, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аля! След малко и аз тръгвам на разходка из вашите блогове! :)
      Лека вечер!

      Изтриване
  2. Една от най-вкусните манджички! Чудна е, Тили, изглежда толкова добре! :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. гери, наистина една от най-вкусните!
      Лека вечер, Усмивке!

      Изтриване
  3. Тили чудя се от кой вариант да започна.....
    Чудно кебапче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според настроението и наличните в момента продукти! :)
      Хубав ден, Миленка!

      Изтриване
  4. Тили, много хубаво и стилно поднесен кебап! А идеята за тенджерата под налягане е страхотна. :)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Христинка!
      Тенджерата под налягане от много години е почти всекидневно ползвана у нас. Вече има нови, модерни уреди, но засега тя ни върши много добра работа!
      Приятен ден!

      Изтриване
  5. Красиво поднесен и много вкусен кебап си приготвила, Тили!
    У нас също е на почит, само че не слагам вино, а вода. Ще пробвам и с вино.
    Майка ми го приготвя с вино, но аз никога не съм.
    Не съм поднасяла и с пюре. Интересна идея, ще опитам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Приготвям и без вино, не винаги имам под ръка. Но вкусът и аромата са по-други.
      Опитай с пюре. Ако обичате, ще ви допадне.
      Поздрави!

      Изтриване
  6. И с ориз и с картофено пюре винаги ми е любим! Чудесни снимки, Инче!
    Прегръдки! Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен е, Тили! И ние много го обичаме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май на доста хора е любим! :)
      Благодаря, Траянче и успешен ден!

      Изтриване
  8. Чуден! С тази чашка вино на снимката само няма да се размине. :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иване! Прав си. У нас много рядко се употребява, но за теб ще има! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Много обичан и у дома! Наистина с аромата на виното вкусът става различен, но много по-богат. Много красиво си го поднесла, Инче! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  10. Ако знаеш от колко години отлагам да си взема тенджера под налягане,но ти окончателно ме нави,благодаря ти,мила,страхотно сготвено и поднесено ястие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря! А ние без такава тенджера не можем. Затова често ги споменавам в рецептите. Имаме две и понякога и двете едновременно работят! :) На повече от 30 години са и само гумените уплътнения сме сменяли.
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Любимо ястие, приготвено и поднесено по най-добрия начин, изкушава!
    Поздрави, Ина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Радвам се ако мога да те изкуша! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Тили,прекрасни снимки!
    Ястието си е класика и много обичано!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  13. Тили, ама колко апетитно си го поднесла това ястие! Едва ли има някой, който да не обича винен кебап, но не всеки може да го поднесе така елегантно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, благодаря за добрата оценка!
      Прегръдка!

      Изтриване
  14. Хей, Тили, тези дни правих винен кебап с изеята да пусна в блога си рецепта...Е, след твоите снимки няма да го направя...чудесни са! Пък аз ще имам поправителен - за по-добра визия:)) Хубава събота и неделя с любимите хора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, пускай си рецептата и снимките, пък като направиш по-хубави снимки, можеш да ги допълниш или замениш! Аз от такова отлагане си загубих доста рецепти и снимки!
      Поздрави!

      Изтриване
  15. Тили ,толкова апетитно си го поднесла!

    ОтговорИзтриване
  16. Пак си уцелила моя любима гозба, Тили :) Освен, че самата аз често правя, в едно от заведенията с българска кухня край работата ми в София ме знаеха... "много сос и ориз и малко мръвки". Сипваха ми в супена чиния и я пълнеха до ръб със сос. Обожавах да си удавя ориза в него и така да хапвам! :)
    Спрямо твоята рецепта, аз май само бахар не съм се сещала да слагам. Мерси, че ме подсети за тази любимост! Ще опитам и с бахар :)
    Усмивка от мен и наздраве днес!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, и аз харесвам повече соса, а и у нас има мръвкар, който обира само мръвките, така че компенсира! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  17. Любима гозба, Тили,
    приготвена и представена по красив и апетитен начин от теб.
    Харесвам визията на ястията и усета ти към детайла,
    поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оценката, Диана!
      Правя някакви не много успешни опити! :)
      Успешна нова седмица!

      Изтриване