неделя, 22 февруари 2015 г.

Салата от нахут с печени чушки





Засищаща салата или леко постно ястие. По избор.

Продукти
1 ч. ч. нахут
3 – 4 печени чушки
1 глава лук (водняк; бялата част на стрък праз; пресен лук)
1 - 2 скилидка чесън или стрък пресен чесън
сол
оцет или лимонов сок
зехтин
пресен магданоз; мента; риган; розмарин; копър;
по желание - маслини
Приготвяне
Изчистеният и измит нахут се накисва в студена вода за  12-24 часа.  През това време водата се сменя няколко пъти. Накрая се изплаква, залива се  със студена вода и ври докато омекне. Това много зависи от самия нахут. Били са ми необходими 30 минути, както и час и половина в тенджера под налягане.
Свареният  и охладен нахут се отцежда от водата и като поизстине  се претрива с ръце, за да паднат люспите от зрънцата нахут . Изплаква се и се доизчиства  от люспите .
Към нахута се прибавят обелените печените чушки  нарязани на ивици или парченца; лука – нарязан на полумесеци, ако се ползва праз лук – нарязан на тънки колелца; пасираните или нарязани на ситно скилидки чесън. Всичко се обърква и се подправя на вкус със сол, оцет(лимонов сок( и зехтин.
Желателно е салата да престои покрита поне половин час, за да може нахута да поеме от аромата на съставките и да се овкуси добре.
При поднасяне се поръсва със зелена подправка по избор.


 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

22 коментара:

  1. Два пъти съм готвила нахут и двата пъти случих от този, който даже и предварително накиснат иска близо два часа варене. Иначе ми харесва на вкус, обаче лошото е, че само на мен ми харесва в къщи.
    Не ми беше минавало през ум, че нахута трябва да се лющи. За да бъде по-лесни смилаем ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани, първият нахут, който купих от пазара много лесно се свари. При него люспите може и да не се чистят. Като си преглеждам предишните рецепти с нахут даже личи на снимките. След това купих от магазин и той иска доста варене. Люспите са някак по-груби и особено за салата ми е по-приятно да е без люспите.
      Направи ми впечатление, че за разлика от зрелия боб, при нахута няма негативните последици! :)))

      Изтриване
  2. Любима салатка. Много е подходяща за този сезон, когато няма вкусни пресни зеленчуци.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, и през лятото може да се направи с пресни и изпечени чушки. Тогава ще е още по-вкусен, може да се добавят и кубчета пресен домат. Радвам се че вкусовете ни са еднакви!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Тили,
    прекрасна салата.Аз не излющвам нахута, използвам го винаги цялостно.Независимо дали покълнал или сварен.Подсказваш интересна идея за постите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, горе на Жани съм писала. В случая по-добре трябваше да се махнат люспите. Много искам да покълна нахут, но ще бъде от друга партида.
      Порцията си беше едно чудесно постно ястие - без хляб и каквито и да е други добавки! :)))

      Изтриване
  4. Инче, мнооого вкусна салата! Една от любимите ми. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още един човек, любител на нахута! :)
      Поздрави, Таня!

      Изтриване
  5. Засищаща салатка ни предлагаш, Тили!

    ОтговорИзтриване
  6. Колко цветна и вкусна салатка! Хубава седмица, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траяна!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  7. Харесвам нахут, но напоследък съм предубедена към него. Въпреки това, салатката ми допада, Тилия. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, не зная причината, за да си предубедена. Сигурно има. Ние го харесваме и го готвим наравно с боба.
      Благодаря ти , хубав ден и на теб!

      Изтриване
  8. Страхотна вкуснотийка е тази твоя салатка, Тили. Непременно ще я пробвам! Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вале! Ще се радвам ако се услади и на вас!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Тази салатка съм приготвяла с боб, но и у дома, също като при вас, бобът е наравно с нахута. Аз дори предпочитам нахут. Представям си вкуса-много ще ни допадне! Благодаря, че сподели идеята!
    Хубав петък, Тилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, точно така съм използвала салата, която правя с боб. Нахутът и аз го предпочитам,гледам че и дъщерята започва да го търси! :)
      Приятен ден!

      Изтриване
  10. Отговори
    1. Благодаря, Танче! Бъди здрава, весела, засмяна! :)

      Изтриване
  11. Със сигурност ще ми стане една от любимите салати, напоследък съм се пристрастила към нахута, а печените чушки ги приготвям непрестанно по всясякакъв начин. Ето и чуден начин да ги събера заедно и вкусноооо!
    Благодаря за рецептата, Ина!

    ОтговорИзтриване
  12. Радвам се на още един почитател на нахута! Комбинацията може да се използва като основа и още доста да се експериментира!
    Хубав ден, Таня!

    ОтговорИзтриване