сряда, 15 юли 2015 г.

Черешов кекс




Мина сезона на черешите, но докато не е дошла новата реколта, да кача рецептата, още повече че снимките са от миналата година! :) Тазгодишния не снимах.
Продукти
3 бр. яйца
0,5 ч.ч. олио  /100 г масло/
1 ч.ч. захар 
0,5 ч.ч. кисело мляко
1,5 ч.ч. брашно
0,5 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. настъргана лимонова кора
щипка сол
30-35 бр. пресни череши или череши от компот
пудра захар за поръсване

Приготвяне
Черешите се почистват от костилките. Ако се ползват плодове от компот, те предварително много добре се отцеждат.
Яйцата се разбиват със захарта на крем. Добавя се при непрекъснато разбиване олиото, киселото мляко и лимоновата кора /ако се използва масло, първо то се разбива със захарта, след това се добавят яйцата и след това другите продукти/. На части се добавя брашното, предварително пресято с бакпулвера.
Сместа се изсипва в тава с диаметър 26 см. Отгоре се подреждат черешите. Не се притискат, при печенето те ще потънат в сместа.

Сладкишът се пече в предварително загрята фурна, на 180 градуса С, за около 40 минути. За по-сигурно – проба с дървено шишче – да излезе сухо.
Опеченият  кекс се изважда от фурната. 

Като изстине напълно се поръсва с пудра захар.


Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

16 коментара:

  1. Минало- или тазгодишен - много е апетитен сладкиша, Ина :) Пък става и с вишни и с други плодове сигурно.
    Поздрави и хубав ден утре :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като съм се задръстила със стари снимки, едно по едно да ги публикувам! :)
      А десерта става с всякакви плодове.
      Хубав ден, Пепа!

      Изтриване
  2. Много апетите сладкиш, Инче! Нищо, че черешите вече са почти в миналото, както казва Пепи, може да се направи и с други плодове. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Христинка! Сега се сещам да пробвам със замразените череши от тазгодишната реколта, да видя какво ще стане. С компот съм правила и няма проблем.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Прилича ми на плодов кекс, Инче! Един такъв - пухкав и ароматно сочен в същото време.
    Снимките са красиви, независимо от коя година са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, то си е плодов кекс. И наистина е сочен.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Тили, има още черешки, така че не им е минал сезонът, тъкмо навреме идва кексчето. Пък и чудесно изглежда, много сочно и уханно! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Черешите сега могат да се заменят с кайсии, сини сливи, праскови. Сезон на плодовете е!
      Приятен ден!

      Изтриване
  5. Тили, и аз така се окъснях с рецептите с череши и явно ще "презимуват" в чернови...но ти благодаря за споделената рецепта! Рецепти с череши никога не са излишни, тъй само аз ги яма в суров вариант у дома! Прекрасен сладкиш, мила! Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, втора година да "презимуват" ще стане много и може да не видят бял свят! Затова, което успея да кача, независимо от сезона, ще публикувам!
      А що се отнася до плодовете - предпочитам ги в суров вид, че иначе се трупат килата където не трябва, но все пак трябва да се подсладят и любителите на сладкото у дома! :)
      Успешен ден!

      Изтриване
  6. Страхотен е станал, пухкав и апетитен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусно предложение, Тили! И изглежда великолепно! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. А, все още има късни череши, Тили,
    чудесна рецепта - свежа, ароматна и много красива.
    Благодаря, поздрави за теб и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Вярно е че има, а и може да се ползват други плодове, които има на пазара.
      Прекрасно лято и на теб!

      Изтриване