четвъртък, 9 юли 2015 г.

Нахут с коприва и лапад




Рецептата е от пролетта, но сега ѝ дойде времето за публикация! :) Оригиналът е със спанак, в момента имах лапад и коприва, така че побългарих рецептата.

Продукти
около 400 г лапад и коприва /или спанак/
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
400гр. нахут от консерва (или същото количество сварен предварително)
1 ч.л. кимион  на зърна или смлян
2 – 3 с. л. зехтин
черен пипер  
сол

Зеленийките се  почистват, измиват хубаво и нарязват. Ако листата лапад са по-големи, предварително се изрязва  грубата жилка в средата на листото.
Ситно нарязания лук и смачканите скилидки чесън се запържват в зехтина. На порции се прибавят  лапада и копривата. Задушават се докато намалят обема си. Прибавя се изцедения нахут, посолява се, добавят се 2 – 3 с. л. вода от нахута. Подправя се с черен пипер и смлян кимион(ако не е прибавен на зърна). Разбърква се и се оставя още малко да поври, за да се овкуси.
При сервирането може да се поръси с малко лимонов сок.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

11 коментара:

  1. Много обичам нахут :) Изглежда супер..

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стамене, и на нас вече ни е любим!
      Прохладна вечер!

      Изтриване
  2. Тили,
    идеята ти да използваш лапад и коприва вместо спанак лично на мен повече ми допада.Спанакът в топлинно обработено състояние образува най - трудно разградимите камъни в бъбреците - оксалатните.Така, че прекрасно е ястието.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, пролетта много ползвам такива зеленийки, още повече че са собственоръчно набрани!
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Е.Д., всичко, което пишеш за спанака, се отнася и за лапада (камъни в бъбреците). Яжте спанак и лапад само "сурови"!

      Изтриване
  3. Ммм, имам нахут и тъкмо се чудих, как да го приготвя.... Много интересно предложение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дими, можеш да видиш и другите ми предложения с нахут. Може също нещо да ти хареса.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  4. Пак ще напиша, че много харесвам твоите рецепти, Тили -
    съчетанието на нахут и зеленийки също ми допада.
    Благодаря, поздрави за теб и слънчево лято!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Диана! Оказа се че нахутът може да се приготвя доста разнообразно.
    Успешна и приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз пък имам един буркан нахут, защо ли още се чудя, ами не пробвам, но къде коприва да търся, че и лапад?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз тази година си замразих коприва, да видя какво ще стане. Пробвай със замразен спанак или пък някоя друга рецепта с нахут.
      Поздрави!

      Изтриване